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Annex - Supplier Guaranteed Standards of Performance for Switching - consultation on 
the introduction of further guaranteed standards and automatic compensation 
 
Proposed Guaranteed Standard A: Compensation for delayed switches 
 
Question 1: Do you agree with our assessment that the likely costs and logistical difficulties of 
implementing an allocation of compensation on a case-by-case basis would be likely to 
outweigh the benefits? If not, why not? 
 
Yes. We agree that for the sorts of occurrences that the proposed standards are designed to 
prevent or, if they do happen, resolve, dealing with each on a case-by-case basis would be too 
resource and time intensive. The proposed approach is both pragmatic and provides the best 
value in terms of outturn for customers and costs to suppliers.  
 
Question 2: Do you agree that gaining suppliers only should bear responsibility for making 
compensation payments under Guaranteed Standard A? If not, why not?  
 
Yes. We agree. 
 
Question 3: Do you agree that measuring Guaranteed Standard A from the receipt of sufficient 
information to ensure that a contract has been entered into by the customer and to identify the 
relevant meter points to which the switch relates allows enough opportunity for a gaining 
supplier to effectively validate the switch? If not, why not?   
 
Yes. We agree. However, we also make the following points. As the proposed standard differs 
from the requirements of the Energy Switch Guarantee (ESG) (that Ofgem has highlighted in 
Table 2 of the consultation document1), where a switch will take no more than 21 days from the 
date a new supplier receives a customer’s completed application, this may result in some 
confusion on the part of customers.  
 
SLC 14A requires suppliers to take all reasonable steps to complete a supplier transfer within 21 
days of ‘the Relevant Date’. This (the Relevant Date (SLC 14A.12)) being: 
‘(a) the day on which a customer enters into a contract with a new supplier; or 
(b) if there is a cooling-off period, the earlier of: 

(i) the day on which the cooling-off period ends; 
(ii) if the customer and supplier agree that the transfer may proceed during the cooling-off 
period; and 
(iii) 14 days after the day on which the customer entered into the contract.’ 

 
In practice, then, this may mean that suppliers will do different things in measuring their timing 
when transferring customers. How will Ofgem monitor this? 
 
Question 4: Do you agree that gaining suppliers will be able to measure when sufficient 
information is received for the purposes of reporting on Guaranteed Standard A? If not, why 
not? 
 
Yes. We agree, in principle, that we should be able to measure when sufficient information is 
received. However, the phrase is open to interpretation; ergo, without there being additional 
clarification, this may, in practice, be problematic.  
 
The standard states: ‘To ensure a switch is completed within 21 calendar days from the date the 
gaining supplier receives sufficient information to ensure that a contract has been entered into 
by the Customer and to identify the relevant meter point or meter points to which the supplier 
transfer request relates, unless there are valid reasons for delay to switch.’ 

                                                           
1
 Paragraph 4.16, page 21 of the 20 September 2019 consultation 
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Ofgem states in paragraph 4.26 of the consultation that: ‘The 21-day period would be timed 
from receipt by the supplier of the last piece of information requested from the customer. If this 
information is sent electronically or provided over the telephone or in person by the customer, it 
is reasonable to consider this as being equivalent to the date on which the last information is 
provided to the supplier by the prospective customer. It should therefore be measurable by 
gaining suppliers, for reporting purposes, and should also be understood by the customer.’  
 
In paragraph in 4.33 of the consultation document, Ofgem asserts that information received 
from a price comparison website (PCW) or third party intermediary is within the supplier’s gift to 
verify. In practice, it may not be so. Notwithstanding, it would be helpful for Ofgem to clarify that 
its statement in paragraph 4.24 that receipt of sufficient information being the point in time at 
which ‘the supplier has collected all the information that it needs from the customer..’ would 
apply in the case of a switch originated through a PCW etc where the information provided is 
incomplete or wrong and has to be obtained from, corrected or verified by the customer. 
Otherwise, we see no reason for not being allowed to rely on the exemption set out in regulation 
9(3)(e)(ii) of the 2015 principal regulations2 in circumstances where a PCW etc provides 
inaccurate or incomplete information that results in a delayed switch.  
 
Question 5: Do you agree with the proposed exceptions and exemptions which we have 
applied to Guaranteed Standard A? If not, why not? 
 
First of all, what (if any) is the difference is between an exemption and an exception? Can you 
explain this, please? 
 
Second, it is not clear if the exemptions/exceptions that have been put forward take account 
industry rejections; that is, those registrations rejected under MRA or SPAA. SLC 14A.3(c) 
provides for an exemption for a 21-day switch where: ‘..(c) the licensee does not have all of the 
information it requires in order to complete the Supplier Transfer, despite having taken all 
reasonable steps to obtain the missing information from the Customer, and cannot readily 
obtain that information from another [sic] sources’. Rejected registrations may fall into these 
circumstances (ie, a supplier receives a rejection and then takes all reasonable steps to resolve 
this by contacting the customer or obtaining the necessary information from other sources to 
meet the 21-day registration); however there is no explicit reference to this in the draft statutory 
instrument and as such may not be fully reflective of the licence conditions that the standard 
directly relates to. 
 
Question 6: Are there any other reasons for failing to complete a switch within 21 days which 
could warrant an exemption from paying compensation under Guaranteed Standard A?   
 
Bank holidays are taken account of in both the ESG and in the Citizens Advice Energy Rating 
assessment; this difference in approach is particularly apparent where there are two bank 
holidays in succession (as at Christmas and Easter) and where these are split by a w/e 
(because Saturday and Sunday are classed as non-working days). It, therefore, seems sensible 
to align this guaranteed standard to existing processes that cover similar areas. 
 
Question 7: Do you agree that suppliers implementing the Debt Assignment Protocol should 
not be exempt from making compensation payments if they fail to complete a switch within 21 
days? If not, why not? 
 
Yes, we agree, but only if, as we believe and Ofgem appears to assert in paragraph 4.34, the 
Debt Assignment Protocol (DAP) does not require the debt being assigned to also be 

                                                           
2
 ‘the act or default of a person who is not an officer, employee or agent of the supplier and who is not a person 

acting on behalf of an agent of the supplier;’ The Electricity and Gas (Standards of Performance) (Suppliers) 
Regulations 2015 
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transferred within 21 days. The losing supplier is in control of the debt dataflow; if this is delayed 
and the standard does require the debt to also be transferred with 21 days, this may require the 
gaining supplier to pay compensation for something over which they have no control. In 
addition, we would welcome confirmation that the 21 days begins from the moment that that 
registration is resubmitted after the initial objection required to start the DAP and where the 
assignment has been agreed with the gaining supplier. 
 
 
Proposed Guaranteed Standard C: Compensation for erroneous transfers 
 
Question 8: Do you agree with our proposal that responsibility for compensation under 
Guaranteed Standard C should be borne by gaining suppliers only? If not, why not? 
 
Yes. We agree. 
 
Question 9: Do you agree that the trigger for making a compensation payment under 
Guaranteed Standard C should be the agreement between suppliers that a switch was 
undertaken with no valid contract in place? If not, why not? 
 
Yes. We agree. We would, though, welcome confirmation that the time should begin under this 
standard when the gaining and losing supplier agree that an ET has occurred. 
 
Question 10: Do you agree with the proposed exceptions and exemptions which we have 
applied to Guaranteed Standard C? If not, why not? 
 
Yes. We agree with the proposed exemptions etc. 
 
Question 11: Are there other reasons under which a supplier should be exempted from making 
a compensation payment under Guaranteed Standard C?   
 
No. We cannot identify any other reasons for exempting a supplier from making compensation 
payments under this standard. 
 
Proposed Guaranteed Standard E: Compensation for delays in issuing final bills 
 
Question 12: Do you agree that responsibility for compensation for issuing a final bill after six 
weeks should be borne by losing suppliers only under Guaranteed Standard E?  If not, why not?  
 
Yes. We agree. In the case of a change of tenancy (CoT), the standard should apply only after 
the supplier receives notification that the customer has left the property and so becomes aware 
that this (a CoT) has occurred. 
 
Question 13: Do you agree with the proposed exceptions and exemptions which we have 
applied to Guaranteed Standard E? If not, why not?  
 
In paragraph 4.83 of the consultation, Ofgem’s guidance is that the standard is construed so 
that under normal circumstances a final bill should reach the customer within 6 weeks, yet the 
standard as set out in the accompanying draft regulations does not state that; it requires the 
issuance of a final bill (Ofgem interprets this as producing and dispatching). 
 
Second, the exemption for disputed reads appears to conflate these with missing reads. These 
are separate issues and should be recognised as such. 
 
Finally, the exemption for disputed bills seems to apply only in circumstances where a dispute is 
raised by the customer. Will the exemption cover customer-originated disputed reads (for 
example, where a customer provides a reading that prevents a bill from being issued)?  
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Question 14: Are there any other reasons for failing to issue a final bill within six weeks which 
warrant an exemption from paying compensation under Guaranteed Standard E? 
 
SLC 27.17 requires a supplier to ‘..take all reasonable steps’ to send a final bill. How does this 
standard complement that licence requirement? Compliance with the standard may lead to an 
increase in estimated and – hence possibly – incorrect bills; these can generate complaints as 
well as providing a poor customer experience. This could also lead to an increased number of 
disputed reads. We wonder, therefore, if there is scope for these circumstances to be 
accommodated in an exemption.  
 
In the case of a CoT, the standard should only apply after the losing supplier receives 
notification that this has occurred (as per our response to question 12, above). 
 
There are circumstances where customers move from one property to another, both of which 
are supplied by the same supplier. In seeking to provide a seamless and better customer 
experience, a supplier may choose to create one bill for the customer that covers the home 
move rather than a final bill per se. Such circumstances do not appear to be taken account of in 
the exemptions etc.  
 
Question 15: Do you agree with our assessment that it would not be proportionate to 
implement an open-ended requirement to pay compensation for enduring issues of detriment? If 
not, why not?   
 
Yes. We agree. 
 
Question 16: Would changing reporting requirements to allow Ofgem to collect data on the time 
taken to issue final bills or repay credit balances present a significant additional cost when 
compared with the current requirements? 
 
Inevitably, when changes to compliance reporting are suggested, there will likely be costs 
involved in making and implementing these. Whether or not the costs are ‘significant’ cannot be 
determined until suppliers have idea of what any changes comprise. It would be helpful, 
therefore, if Ofgem could give an indication of what these new reporting requirements might 
cover.  
 
It is also the case that any additional reporting requirements under these proposed GSoPs may 
likely impact the existing market monitoring reporting requirements. If changes to the latter 
result, these will also attract a cost to make.  


