e-on

General comments

In the legal text can Ofgem please specify where “days” is written whether this is calendar or working
days.

We do not consider that a compensation payment of £30 is proportionate in all instances, for
example a customer experiencing a delay in switching of a single day does not experience the same
amount of detriment as a customer who has been erroneously transferred. £30 compensation for a
delayed switch is a disproportionate and unreasonable amount, considering the actual detriment
caused is very little.

Ofgem advise at paragraph 4.83 that a final bill should be issued so that it reaches the customer
within six weeks, if being sent by post. Not only is this a higher standard than current licence
obligations, the legal text does not reflect this requirement, referring only to issuing the bill within six
weeks.

Similarly, for existing standard 6D, again the credit refund must be dispatched in “good time such that
the customer will receive the refund within 10 working days". This is more stringent than the licence
obligation and we would argue that it is not reasonable for suppliers to be held to this higher
standard. As this was a change made in the final version of the legal text, we have had no
opportunity to raise this previously. We would urge Ofgem, for both of these Standards, to align with
the existing licence obligations.

We provide answers to the specific questions below.

Question 1: Do you agree with our assessment that the likely costs and logistical difficulties of
implementing an allocation of compensation on a case by case basis would be likely to outweigh the
benefits? If not, why not?

Yes, allocation of compensation on a case by case basis would be disproportionate and unduly
onerous, in consideration of the fact that in most cases it is one party that can influence the outcome
to a greater extent than the other.

Question 2: Do you agree that gaining suppliers only should bear responsibility for making
compensation payments under Guaranteed Standard A? If not, why not?

Yes, E.ON agrees that the gaining supplier has much greater influence over switching timescales so
should be responsible for making compensation payments.

Question 3: Do you agree that measuring Guaranteed Standard A from the receipt of sufficient
information to ensure that a contract has been entered into by the customer and to identify the
relevant meter points to which the switch relates allows enough opportunity for a gaining supplier to
effectively validate the switch? If not, why not?

Yes, this should allow sufficient time for the gaining supplier to effectively validate the switch.
However, there is a risk that “sufficient information” is interpreted by each supplier differently
meaning it is not consistently applied across the industry; with some suppliers allowing a more
generous timeframe for validation than others. We would suggest that aligning this Standard to
existing Standard 6A and allowing 21 working days from the contract agreed date would achieve the
same aim; suppliers would have ample time to carry out additional validation or deal with issues
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without the ambiguity of “sufficient information”. The two Standards being aligned would be much
less confusing for customers.

There are currently three different interpretations of the starting point for switching calculations, two
of which are from Ofgem: The Supply Licence and Market Monitoring reporting, then there is the
Energy Switch Guarantee. Ofgem should align these otherwise there will be several iterations of
switching performance across the industry, which is confusing both for suppliers and customers. For
example, due to the differences in reporting the same switch could appear in market monitoring
reports as taking more than 21 calendar days, but compensation under the proposals would not need
to be paid.

Question 4: Do you agree that gaining suppliers will be able to measure when sufficient information
is received for the purposes of reporting on Guaranteed Standard A? If not, why not?

Yes, gaining suppliers should be able to measure this, however as per our answer to question three,
interpretation of “sufficient information” will vary from supplier to supplier.

Question 5: Do you agree with the proposed exceptions and exemptions which we have applied to
Guaranteed Standard A? If not, why not?

Yes, E.ON agrees with the proposed exceptions and exemptions.

Question 6: Are there any other reasons for failing to complete a switch within 21 days which could
warrant an exemption from paying compensation under Guaranteed Standard A?

We would propose that the exemptions that are currently allowed for in Standard License Condition
14a should also apply to Standard A. This will also align with the market monitoring report.

In addition, a switch can take longer than 21 calendar days when there are multiple bank holidays in
close succession, for example at Christmas or Easter. Having up to three additional non-working
days, within the registration period when industry flows are not processed on non-working days, can
send switches initiated on certain days over 21 days and this is outside the control of a supplier. In
2015, Faster Switching implemented “17" day switching. This is made up of a 14-day cooling off
period, then three working days to complete registration. It is in this three-day period that additional
non-working days has an impact, and any additional time allowance for upfront validation of the
switch does not mitigate this.

Ofgem has specifically allowed an exemption for when a switch is delayed due to a previous supplier
transfer being processed at the same time, in relation to the same metering point. We believe this
exemption should be extended to any industry rejection, as these all delay the switch whilst action is
taken to resolve the reason for the rejection.

Question 7: Do you agree that suppliers implementing the Debt Assignment Protocol should not be
exempt from making compensation payments if they fail to complete a switch within 21 days? If not,
why not?

Delays resulting from the implementation of the Debt Assignment Protocol ("DAP") would initially be
exempt by way of 2c) under Standard A, as the DAP process begins with an objection being raised. If
the debt is accepted and switch re-commenced, we would expect that the 21 days would start from
receipt of the flow confirming this. If this is not the case, then Ofgem should allow an exemption for
DAP as the overall process is likely to take longer than 21 days.
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Question 8: Do you agree with our proposal that responsibility for compensation under Guaranteed
Standard C should be borne by gaining suppliers only? If not, why not?

Yes, E.ON agrees.

Question 9: Do you agree that the trigger for making a compensation payment under Guaranteed
Standard C should be the agreement between suppliers that a switch was undertaken with no valid
contract in place? If not, why not?

Yes, E.ON agrees.

Question 10: Do you agree with the proposed exceptions and exemptions which we have applied to
Guaranteed Standard C? If not, why not?

Yes, E.ON agrees and for clarity has understood that all Customer Service Returners are exempt and
will not require a compensation payment.

Question 11: Are there other reasons under which a supplier should be exempted from making a
compensation payment under Guaranteed Standard C?

Ofgem should include an exemption for Erroneous Transfer scenarios. Whilst E.ON acknowledges
Ofgem's view that in an Erroneous Transfer scenario, where a customer has selected an incorrect
address, that it is not the fault of the customer who gets switched, neither is it the supplier's and we
still consider it unfair that suppliers are responsible for paying compensation in this scenario.

Question 12: Do you agree that responsibility for compensation for issuing a final bill after six weeks
should be borne by losing suppliers only under Guaranteed Standard E? If not, why not?

Yes, E.ON agrees

Question 13: Do you agree with the proposed exceptions and exemptions which we have applied to
Guaranteed Standard E? If not, why not?

Yes E.ON agrees.

Question 14: Are there any other reasons for failing to issue a final bill within six weeks which
warrant an exemption from paying compensation under Guaranteed Standard E?

We remain resolute that issuing a final bill to an estimated read, then rebilling once an industry read
is received to comply with Standard E is not the right outcome for customers. Doing so would result
in the customer receiving multiple bills, possibly going from being in credit to being in debt. This is
confusing and arguably causes greater detriment than waiting a little longer for the bill, believing that
the account is settled and closed when it may not be. In addition, for suppliers this will create an
increase in contact demand and lead to more debt being written off, the cost of which has not been
accounted for within the Impact Assessment. We believe that accounts going through the missing
read process should be exempt from the requirement to pay compensation.

Sometimes the situation arises where a customer does not notify us on a change of tenancy and the
first time we become aware of this is when a new tenant informs us that they have moved in. In this
situation, we would backdate the change of occupancy, and this then makes the timeframe for
sending a final bill to the previous occupier much shorter, if the six-week period hasn't completely
passed already.
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Similarly, we are not always made aware that a site has been disconnected until much later,
potentially where there has been a demolition and we only become aware when a new MPAN or
MPR is requested.

Both of these scenarios are outside a supplier’s control and therefore should be exempted from a
compensation payment, in both of these situations we would send the final bill as soon as possible
following the conclusion of the appropriate processes and/or receipt of all the information required.

Additionally, we would propose that bills with overseas addresses should be exempt due to the
amount of time it may take for the bill to reach the customer.

Ofgem states that exemption 7D (exemption from making an additional standard payment, if after
reasonable endeavours a supplier is not able to locate the customer) only applies to Standard C. This
exemption should also apply to Standard E and existing Standards 6B and 6D, as a relationship does
not exist with the customer here either. If Ofgem does not follow this approach it must explain why
exemption 7D only applies to Standard C.

Question 15: Do you agree with our assessment that it would not be proportionate to implement an
open-ended requirement to pay compensation for enduring issues of detriment? If not, why not?

Yes, E.ON agrees

Question 16: Would changing reporting requirements to allow Ofgem to collect data on the time
taken to issue final bills or repay credit balances present a significant additional cost when compared
with the current requirements?

Although any change to reporting requirements would result in an additional cost, we do not believe
it would be a significant cost to allow Ofgem to collect this data. However, the overall cost of all the
reporting currently required by Ofgem is significant, especially at a time when suppliers are operating
in a challenging financial environment as a result of the price cap and distorted competitive
environment with competitors pricing unsustainably and going out of business. Ofgem should align
reporting requirements wherever possible to reduce the burden on suppliers having to produce
multiple reports, or continuing to produce reports, where the information is no longer required. For
example, final bills and switching performance is already reported in Market Monitoring reporting.
Ofgem advised in 2017 that market monitoring reporting was being reviewed with the intention to
simplify, and potentially eliminate, several existing market monitoring reports. We are still waiting
for this review to be completed, so suppliers continue to send these reports some two years later.
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