
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ECO2t consultation Part 1:  
consultation questions  

 

   

 

 
Background 
 
The questions below relate to the ECO2 consultation on the transition period which can be found on our website: 
 
https://www.ofgem.gov.uk/environmental-programmes/eco/contacts-guidance-and-resources/consultations-
and-feedback 

 
Notes For Completion 
 
The consultation is open from 12 October 2016 to 23 November 2016. We have provided a template for 
responses to help us collate and analyse the feedback we receive. Please complete all relevant sections of 
the document by selecting an answer for the question and then providing reasons/evidence for your response in 
the box provided. Please do not amend the format of the template. 
 
Where use of the template is not possible, other formats will still be accepted. Please send your 
responses to eco.consultation@ofgem.gov.uk by close of business on 23 November 2016. 
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Scheme extension 
 
Q1. Do you agree with our proposed administrative approach and guidance relating to our final determination of 
CSCO? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 
If not, please provide reasons and any alternative suggestions. 
 
      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

Help to heat group 
 
Q2. Do you agree with our proposed approach to evidencing help to heat eligibility? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please provide reasons and any alternative suggestions. 
 

At this point it is not possible to agree as the tables in Chapter 4 of the DRAFT guidance are 

incomplete. 

We do not understand why the rules apply to those who have received these credits / benefits within 

the last 18 months. This seems a long time as with all measures except the implementation of District 

Heating the time between project identification to completion would be much shorter than this. 

Circumstances, household makeup, income all may have changed significantly in that period.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

Social housing with an EPC energy efficiency rating of E, F or G 
 
Q3. Do you agree with our proposal to use a declaration signed by a social landlord to evidence that the EPC energy 
efficiency rating reflects the current characteristics of the property? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

The declaration seems fine excepting for multiple measures. Should the landlord make a declaration for 

each measure? that being the case then an EPC must be lodged at each stage. Perhaps a second 

declaration should be written for multiple measures or as draft EPCs evidenced.  

Also it is our opinion that only EPCs that have been carried out under the current version of the SAP 

guidance (SAP 2012) should be valid as there were significant changes to the methodology in the 2012 

update  or SAP 2016 when arrives. Once SAP 2016 in force then this should be used due to changes in 

the calculation methadology 

 

However please note we disagree throughout his consultation with following: 

 

-Capping Improvements of measures below a D rating: 

 

i.e. multiple measures that take the dwelling above E are proposed as not beind countable. Whilst we 

wait for BEIS to produce guidance on Fuel Poverty we would like to remind BEIS of DECCs Annual Fuel 

Poverty Statistics Report, published 30th June 2016 which states 

“Target is to ensure that as many fuel poor homes as reasonably practicable achieve a minimum 

energy efficiency rating of a Band C”  

and that actually the proportion of those in Band C dwellings in fuel Poverty was rising 

“In 2014, 6.8 per cent of fuel poor households were living in a property with an energy efficiency rating 

of Band C or above, compared to 1.5 per cent in 2010” 

As such all measures that can be delivered to lift homes from poor ratings as far as the budgets will 

stretch to reduce fuel poverty should be allowed. 

 

- Discounting measures to dwellings with E,F,G: 

 

Given above, again all measures that can be delivered to improve a dwelling and reduce the scale of 

fuel poverty of occupant should be allowed. It would make no sense to for example bypass some 

homes with a heat main due to these rules.  

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q4. Do you agree with our proposal to evidence that premises are being let below market rate using a declaration 
signed by a social landlord? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q5. Do you agree that where multiple measures are installed in a single property, a further declaration should be 
signed by the social landlord after each installation to confirm the energy efficiency rating remains below Band D? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 
If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 
 

As Q3. The approach seems significantly burdensome in that it seems to indicate that an EPC must be 

lodged with the implementation of each measure. We feel that where a package of measures is 

installed within a short period of time (i.e. they are clearly a package being implemented in one go) 



 

 

then these should all be allowed to be scored.  

 

In other words if additional cost effective measures can be installed to reduce energy then they should 

be incentivised to install them as it is helping people who need it most which is the stated aim! 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  



 

 

First time central heating 
 
Q6. Do you agree with our interpretation of “at no point prior”? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

We do not agree with the concept.  

As stated in previous questions any measure that can save occupants money and CO2 should be 

allowed and should be encouraged on all properties especially those suffering fuel poverty, especially 

those with E,F,G (and please note Q3 response where it could be argues you should be doing more to 

assit those in other EPC rating brackets).   

We ask what is the rationale behind this proposal as it seems regressive? 

If this proposal is progressed it should be recognised that electric storage heaters are not central 

heating as they are usually controlled on the units/by room basis. 

Both the EXISTING and DRAFT Order defines central heating as: 

‘a system which provides warmth to two or more rooms through a series of connected heat emitters 

linked to a central boiler or some other heat source and controlled from one central point’. 

It is clear that storage heaters are generally not in any way supplied or controlled from a central point.  

Further … when the DRAFT guidance talks about Qualifying Electric Storage (ESH) heaters it is stated 

that ESH’s that have a responsiveness when assessed against SAP equal to or less than 0.2, they 

qualify for replacement by default. In the SAP 2012_9-92 guidance Table 4a this is defined as the 

following ESHs systems: 

- Old (large volume) storage heaters = 0.0 

- Slim line storage heaters = 0.2 

- Convector storage heaters =0.2 

Therefore if you persist with this then as a minimum OFGEM should only ask that ESH of equal to or 

greater than 0.2 are excluded. This however is a fudge as these are NOT central heating systems by 

definition of the statutory instrument.  

Finally the whole concept of the change in ECO is to address Fuel Poverty (which is commendable) so 

regardless of the heating system it should be allowable that, where a property is an E, F or G rated 

property then, if the occupiers meet the requirements of the Help To Heat criteria from a benefits point 

of view then it should be allowable that measures are implemented to improve their lot in society.  

Why else is this policy in place? 

 

In summary we disagree that storage heaters are in anyway a central heating and if you deem to then 

so should panel heaters. We disagree totally. 

 

Further if you are persistent in including storage heaters you should be reminded that your guidance 

defines some (the 3 above) as meeting the criteria for automatically replacing Qualifying Electric 

Storage (ESH).  

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

Q7. Do you agree with our proposal to evidence that a central heating system or an electric storage heater was not 
present prior to installation of a central heating system or DHS using a declaration signed by a social landlord? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 
As previously stated we don't agree with proposal, but if  progressed we believe a pre-existing EPC less 

than 5 yrs should be used where available i.e. using SAP 2012 or SAP 2016 when arrives. Once SAP 

2016 in force then this should be used due to changes in the calculation methadology 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Q8. Do you agree with the primary heating sources we have listed as eligible for first time central heating measures? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please identify which primary heating sources you think should be included/excluded. 
 
Again we don't agree with proposal.  

 

However if proceeded then all non-central heat should be included eg Fan heaters  

 

ALSO we would like to raise the discrepency previously noted regards electric storage vs panel heaters. 



 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Q9. Do you agree with the heating measure types we have listed as eligible for evidencing first time central heating 
measures? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please identify which heating measure types you think should be included/excluded. 
 

We broadly agree however we would not advocate oil boilers unless bio fuel as from a from 

sustainability point of view oil could increase CO2 emissions 

 

 

 

 

 

 

 

 

  



 

 

Flexible eligibility 
 
Q10. Do you agree with the proposed approach for administering local authority declarations for HHCRO eligibility? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

In principle the administering sounds ok but we don't have detail yet to comment in full.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  



 

 

Regular score minimum requirement 
 
Q11. Do you agree with the list of measures in Table 4 that we propose should not count towards the RSMR? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please identify which measure you think should be included/excluded. 
 

We think this seems OK 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  



 

 

Party cavity wall insulation 
 
Q12. Do you agree with our proposal to distinguish between the different in-use factors for PCWI based on the date 
of installation? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

Seems OK 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  



 

 

Evidencing pre-existing loft insulation 
 
Q13. Do you agree that a PAS pre-installation survey can be used to record the depth of any pre-existing loft 
insulation? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

We think this even more open to abuse than current situation. Should have pre-installation evidence at 

higher than 3% of technical monitoring or much much larger fines for non-compliace. All parties 

involved should be responsible.  

 

Under the current scheme a loft declaration is reequired to be evidenced in each property and this is 

stapled in place.  

 

It should be a requirement that a loft declaration is photogrpahed (containing the property address) 

with the thickness of the insulation shown in the same photo.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q14. Do you agree that 3% of technical monitoring for loft insulation measures should take place pre-installation? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

As above. Perhaps a loft declaration could include a photo of loft that includes the measuring tape and 



 

 

a chalk board with the address on and date stamped. This would b e a good counter measure to 

fraudulent claims and would take a matter of extra seconds onsite  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q15. Do you agree that the depth of any pre-existing loft insulation can be checked post-installation during a 
technical monitoring inspection? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 
If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 
Whilst considering previous answers this could be achievable 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

  



 

 

Evidencing non-gas fuelled premises 
 
Q16. Do you agree that the PAS pre-installation survey can be used to evidence the main heating system fuel type for 
the premises? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

We believe a pre-existing EPC less than 5 yrs should be used where available i.e. using SAP 2012 or 

SAP 2016 when arrives. Once SAP 2016 in force then this should be used 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  



 

 

New build definition 
 
Q17. Do you agree with our proposal to evidence occupancy for all ECO measures as an alternative to demonstrating 
that premises receiving ECO measures are not new build? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

Given our previous note in Q3 regards fuel Poverty. The Energy Performance of Buildings Certificates: 

Statistics Release Q1 2008 to Q3 2016 England and Wales (link below) shows that in Q3 2016 (1st July 

to 30th Sept) of the 54,655 properties registered 1% (547 homes) had and EPC rating of E,F,G. 

 

If this trend continues then what is being proposed is that each year a couple of thousand homes are 

being built to E,F,G standard. As this is being allowed for the new build industry we feel if, which won’t 

be particularly often and will only be a small amount of the obligation, there is an opportunity for ECO 

funds improve then we should. Otherwise we are just creating more issues for another year. 

 

If we include those with Ratings of C and D then this figure increases to over 50,000 per annum. 

 

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/563336/EPB_Register_

-_Official_Statistics_Release_-_2016_Q3.pdf  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q18. Where premises are unoccupied, do you agree with our proposal to evidence previous occupancy? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 



 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 
see answer to Q 17 

 

 

 
 
 

 
 
 

 

Q19. Where a measure is delivered exclusively to a new build extension, do you agree with our proposal to evidence 
that the extension was completed before installation using building control sign off? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 
see answer to Q 17 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Q20. Where there is no evidence of occupancy prior to installation, do you agree with our proposals for evidencing 
that premises were erected before 1 April 2017? 
 

 

 

 

 

 

 
 



 

 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

see answer to Q 17 

 

 

 

 

 

 

 

 

Automatic extensions for 5% of measures 
 
Q21. Do you agree that the first 5% of late measures notified to us for a particular calendar month, without an 
extension request, should be processed automatically? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

Yes and would advocate a larger proportion - if works been done should be credited within reason 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q22. Where the automatic 5% allowance is exceeded within a single month’s notifications, do you agree that a 
supplier should be given an opportunity to determine which measures it wants to include in the automatic 5% and 
which it will submit an extension request for? 
 

 

 

 

 

 



 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

Q23. Where a supplier does not indicate to us which measures it wants to include in the automatic 5% within 10 
days, do you agree that we should select which measures will be automatically processed?  
 

 

 

 

 

 

 
 

 
If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 
Primciple is fine, however 10 days is not long. What is someone makes a mistake and then goes on a 2 

week holiday. They under this proposal they may return to find out they have accidently scuppered the 

lodgement. As a minimum 3 weeks but would suggest 4 should capture most eventualities. 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  



 

 

Trading obligations 
 
Q24. Do you agree with our proposal that where a supplier trades between its own licences, it must trade to the 
licence with the biggest original obligation? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

      

 

 

 

 

 

 

Q25. Do you agree with our proposals for trading between different suppliers, that: 
a. trades must be to the receiving supplier’s licence with the biggest original obligation 
b. an application must include the annual turnover of the licence that would be taking on additional 

obligations, and 
c. where a supplier is taking on an amount greater than its original phase 3 ECO2 obligation, do you agree 

with our proposed evidence requirements to demonstrate that the supplier can deliver the additional 
obligation? 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 

      

 

 

 

 

 



 

 

 

Q26. Do you agree with our proposed timescales for processing trading applications? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 
If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 
      
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  



 

 

PAS 
 
Q27. Do you agree with us collecting an installer’s PAS certification number as part of notification? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 
If not, please state your reasons and any alternative proposals. 
 
In addition we belive they should be made part of liability  

Further to this they should be dis-accredited and this should also stay with installer so no more pop up 

installer compnies 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


