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Statutory Consultation on changes to the Capacity Market Rules pursuant to Regulation 79 of 

the Capacity Market Regulations 2014 

Response from VPI Immingham 

VPI Immingham welcome the opportunity to respond to the consultation on changes to the capacity 

mechanism rules, dated 29
th
 April 2016.  VPI Immingham is a combined heat and power (CHP) plant 

near Immingham, on the south bank of the river Humber. It is one of the largest CHP plants in 

Europe, capable of generating 1240MW – about 2.5% of UK electricity peak demand and up to 930 

tonnes of steam per hour, which is used by nearby Humber and Lindsey oil refineries to help turn 

crude oil into products, such as gasoline.  We are also an active participant in the capacity 

mechanism. 

We are broadly supportive of Ofgem’s proposals regarding the rule changes and certainly support 

the proposal to limit changes this year given the complexity of all of the other changes and shorter 

timescales than might usually be expected.  In addition to our responses to the specific consultation 

questions below, we would like to make comment on the following proposals: 

 CP101, CP110, CP156 – Specification of CMU’s Generation Type and Fuel Type 

o We recognise that Ofgem have rejected these proposals on the basis that DECC 

has proposed making similar changes.  However, we would urge Ofgem to ensure 

that these changes are in fact made by DECC and to implement them should they 

not be included for some reason. 

 OF1 – Definition of Defaulting CMU 

o Whilst we support the principle behind this proposal, we request that Ofgem revisit 

the wording to remove “is suspected of engaging”.  Actions should only be taken 

once prohibited behaviour has been proven. 

Our answers to the specific questions can be found below. 

Q1. CP136 (interconnector capacity): Do you agree that de-rating from CEC rather than TEC is a 

more appropriate way to measure the De-rated Capacity of Interconnector CMUs? Do you agree 

with the suggestion to cap Interconnector de-rated capacity at TEC, or should the requirement 

for interconnectors to hold sufficient TEC be removed altogether?  

 

On the face of it, this would appear to be a change that favours interconnectors over transmission 

connected generators who also have a requirement to hold TEC.   We believe that, wherever possible, 

there should be a single set of rules for all participants, with variations only allowed when clear 

evidence is presented that a derivation is required.   

 

Given the proposed changes to connection capacity for transmission connected generators, we would 

suggest that the same proposals be applied to interconnectors.  This would mean that should 

interconnectors choose to use their connection capacity instead of their TEC, they must be able to 

 

 25
th
 May 2016 



[Type text] 

 

Registered in England No. OC300980 

Registered Office: Belgrave House 

6
th
 Floor, 76 Buckingham Palace Road 

London SW1W 9TQ 

 

 

 
 

Rosper Road  
Immingham  
North Lincolnshire  
DN40 3DZ 
Tel:  +44(0)1469 556322  
Fax: +44(0)1469 556311 
www.vpi-i.com 

demonstrate full import delivery to that connection capacity under normal market operation, i.e. import 

based on market fundamentals and not SO to SO trades.  Whilst interconnectors can deliver over their 

TEC, so can thermal generators, yet the proposed changes would only apply to interconnectors which 

would appear to be an unlevel playing field.   

 

Also, on the face of the information available on the National Grid website, there is only one 

interconnector that does not hold a TEC equivalent to its CEC which would suggest that this proposal is 

to the advantage of that sole interconnector, the proposer of the change, whereas all other 

interconnectors seemingly comply.  We therefore believe that this is not a material change and is not 

required. 

 

As a result, we believe that Ofgem should further consider this proposal and reject it, particularly the 

requirement to hold sufficient TEC.  However, should it go ahead, then we would agree that de-rated 

capacity should be capped at TEC. 

 

Q2. CP129 (adding DSR components): Do you agree there are overall benefits to creating a 

bespoke process for adding new DSR CMU components? (Please provide evidence to support 

your answer)  

 

Others are better placed to comment. 

 

Q3. CP95 (reallocating DSR components): Do you agree that the combination of CP124, CP129 

and CP130 would be a better solution to the issues that CP95 seeks to address?  

 

Others are better placed to comment. 

 

Q4. CP108 (CM warnings): Do you think there is a need to align Capacity Market Warnings with 

other existing system warnings? If so, how would you suggest this is done? Are there any 

associated risks?  

 

We would encourage as much alignment as possible between system warnings without any material 

changes to the timeframes associated with the various warnings, i.e. the four hour warning for a system 

stress event.  At the very least, it would be useful for all warnings to be displayed in one place without 

the need to search through multiple websites. 

 

Q5. CP128 (LFCO formula): Do you agree that the LFCO formula will not scale delivery 

obligations appropriately during the first TA Delivery Year? Is this issue significant enough to 

require changes before first TA Delivery Year (starting in October 2016)? If so, how should the 

formula be amended?  

 

Others are better placed to comment. 

 

Q6. CP115 (volume reallocation): Do you agree there is an issue with Rule 10.4.1 (c)(ii)? If so, 

would our suggested addition to this Rule fix the problem? If not, how should it be amended?  

 

We agree with Ofgem’s analysis and proposed solution. 



[Type text] 

 

Registered in England No. OC300980 

Registered Office: Belgrave House 

6
th
 Floor, 76 Buckingham Palace Road 

London SW1W 9TQ 

 

 

 
 

Rosper Road  
Immingham  
North Lincolnshire  
DN40 3DZ 
Tel:  +44(0)1469 556322  
Fax: +44(0)1469 556311 
www.vpi-i.com 

 

Q6. CP124 (portfolio testing): Do you agree with our assessment of the benefits and risks with 

CP124?  

 

Others are better placed to comment. 

 

Q7. CP98 and CP148 (FFR): Do you agree with the solution put forward in these proposals to 

ensure the participation of dynamic FFR in the CM? If not, what changes to the DSR test and 

volume calculation are necessary to achieve this?  

 

Others are better placed to comment. 

 

 

Questions on connection capacity  

 

Q9. Do you agree with our analysis and conclusions in relation to connection capacity?  

 

Without detailed overview of the analysis, it is hard to critique Ofgem’s analysis in detail.  However, we 

remain unconvinced regarding the scale of the issue with our own analysis suggesting a slightly smaller 

impact.  However, we agree that using TEC as the basis of the analysis is likely to overstate the size of 

the issue due to the ability for plant to generate over and above their TEC.  This is particularly true of a 

CHP, such as ourselves, that might only export a proportion of its total power generation whilst sending 

the remainder to local customers via private wire. 

 

Whilst maximum MEL is a better proxy, we still believe that this could overstate the size of the issue 

due to the fact that a MEL does not directly reflect the operating parameters of a power station.  Where 

multiple units exist under one BMU (such as multiple gas turbines, steam turbines and auxiliary boilers), 

the MEL may not always reflect the maximum capability of the plant and so, again, the size of the issue 

may be overstated somewhat. 

 

We are pleased that Ofgem appear to have recognised the complexity of the issue and are taking their 

time in finding a suitable resolution.  We agree that no changes should be implemented for Winter 17 T-

1 and Winter 2020/21 T-4 auctions and instead a robust solution be put in place.   

 

Whilst we continue to favour the status quo, if changes are going to be made, we support the proposals 

that Ofgem are making – in that plant should have the ability to choose their connection capacity 

themselves, whilst implementing a suitable and sensible testing regime around this. 

 

 

Q10. Would the satisfactory performance requirements remain appropriate if we test up to 

connection capacity? In particular, would it be appropriate to demonstrate satisfactory 

performance on three separate days, and for CMUs to lose all capacity payments if this is not 

met?  

 

In theory, the satisfactory performance days should remain appropriate provided that CMUs must only 

demonstrate delivery of their de-rated capacity obligation.  However, in practice, should testing up to the 
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full connection capacity be required, we believe that some leeway is required.  Plant degrades over time 

and also performance depends on the ambient conditions at the time.  Should the same ambient 

conditions not be met in the delivery year as in the two years ahead of prequalification, then the plant 

may not be able to demonstrate satisfactory performance to the full connection capacity, despite 

prequalifying in good faith and whilst still able to deliver the required de-rated capacity.  This may be as 

little as a few MW.   

 

In addition, for a CHP generator, local steam and power requirements may change over time, impacting 

the ability of plant to deliver.  It would seem highly unfair and potentially expensive to exclude a large 

plant on the basis of a few MW when all rules had been followed and complied with.    Furthermore, this 

could result in additional costs to consumers as plant become ever more conservative with their 

connection capacities, meaning that excess volume that is not really required is procured – the opposite 

of the issue that the proposed solution is trying to resolve. 

 

Therefore, we believe that a pro-rata approach under such circumstances would be appropriate. 

 

Q11. Would market rules around exceeding TEC result in genuine capacity being excluded 

under this approach? Does the ability to purchase short term TEC help address this? If not, is 

this a significant enough issue for concern?  

 

Yes, we have concerns that the proposed approach could result in genuine capacity being excluded as 

a result of not having sufficient TEC.  We are not convinced that having short term TEC to allow 

generators to increase their TEC would solve the problem, as the short term TEC may not be available 

in the first place, recognising that some areas of the Transmission system are more constrained than 

others.  There is also no guarantee that purchasing the short term TEC would be a worthwhile 

investment if the forecast clearing price of the capacity mechanism is less than the cost of the additional 

TEC.  Furthermore, there is no guarantee that this short term TEC would be available in the delivery 

year and this may cause issues with delivery of satisfactory performance days. 

Q12. Do you consider that there is a significant risk of capacity withholding if generators are 

given a free choice of connection capacity? Would any additional measures be needed to 

help mitigate this risk (e.g. minimum capacity thresholds or supporting justifications for 

going below certain thresholds)?  

No, we do not believe that there is any risk associated with plant withholding capacity if given a free 

choice of connection capacity.  Plant is incentivised to maximise their revenue from the capacity 

mechanism and it is in an owner’s interests to do so.  With connection information provided at the 

prequalification stage, we find it highly unlikely that anyone would even try, let alone be able, to 

second guess the outcome of prequalification and hence the overall outcome of the auction.  

Therefore we do not see the need for additional measures or justifications. 

Should Ofgem have genuine concerns in this area, we would endorse an evidence based approach 

to designing new rules, once an issue has been identified. 
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We would be happy to discuss the content of the above response in further detail if required.  For 
further question regarding any of the above, please contact: 

Mary Teuton  
VPI Immingham 
Belgrave House, 76 Buckingham Palace Road, London, SW1W 9TQ, UK 
T: +44 (0) 20 7312 4469 
E:  mteuton@vpi-i.com  
 
 

 

 

 

 

 

 

 


