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Date: 27th May 2016 

Consultation on changes to the Capacity Market Rules pursuant to Regulation 79 of the 

Capacity Market Regulations 2014 

 
 
Dear CM Rules Team, 
 
RWE welcomes the opportunity to respond to the Ofgem consultation on proposed changes to CM 

Rules. We are responding on behalf of the RWE companies operating in the UK.  

 

We are broadly in agreement with many of the proposals that aim to simplify the 

Prequalification Process. 

 

We have responded to the individual questions set in the consultation, and have in 

addition provided comments against a number of the change proposals. 

 

 

Responses to Individual Questions 

 
Q1. CP136 (interconnector capacity): Do you agree that de-rating from CEC 
rather than TEC is a more appropriate way to measure the De-rated Capacity of 
Interconnector CMUs? Do you agree with the suggestion to cap Interconnector 
derated capacity at TEC, or should the requirement for interconnectors to hold 
sufficient TEC be removed altogether?  
 

If connection capacity is going to be reviewed by Ofgem in the near future, we query 
whether this is a worthwhile change to be carrying out now in advance of the review.  
 
In general though, we agree that this would be consistent with the treatment of  other 
CMUs, in that de-rating should apply to interconnectors and other CMUs in a  
consistent manner in order to ensure distortions in the application of the rules do not 
occur. 
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Q2. CP129 (adding DSR components): Do you agree there are overall benefits to creating a 
bespoke process for adding new DSR CMU components? (Please provide evidence to 
support your answer) 
 
We are of the opinion and in agreement, that the CM Rules should be technology neutral. Being 
able to add new components should be a feasible option for all CMUs and not just to benefit DSR 
providers. For example, under the current Rules, changing a diesel generator to a gas generator 
would result in a different generating unit and therefore be incompatible with the Rules. Therefore if 
a bespoke process for adding new CMU components is implemented, we believe it should apply to 
all providers. 
 
 
Q3. CP95 (reallocating DSR components): Do you agree that the combination of CP124, 
CP129 and CP130 would be a better solution to the issues that CP95 seeks to address?  
 
We agree with CP95 being rejected. However, we do not agree with the proposed alternative 
combination of CPs 124, 129 and 130 and in particular, we are primarily concerned with CP124 (see 
answer to question 7).  
 
 
Q4. CP108 (CM warnings): Do you think there is a need to align Capacity Market Warnings 
with other existing system warnings? If so, how would you suggest this is done? Are there 
any associated risks?  
 
We consider that more work should be done to provide the market with additional information when 
Capacity Market Warnings occur to ensure there is sufficient visibility across the industry. This is 
particularly important for smaller companies who may not have the capability to monitor multiple 
information outlets.  We consider the Capacity Market Warnings should be posted on the BMRS 
website to aid transparency, but thought should be given to an alternative method of communication, 
if and when the BMRS is unavailable. 
 
It is imperative that system warnings are aligned, and this should also include Capacity Market 
Warnings. It would be appropriate for this to be addressed through the Grid Code. 
 
 
Q5. CP128 (LFCO formula): Do you agree that the LFCO formula will not scale delivery 
obligations appropriately during the first TA Delivery Year? Is this issue significant enough 
to require changes before first TA Delivery Year (starting in October 2016)? If so, how should 
the formula be amended?  
 
If any changes are made to the TA, then care should be taken such that changes are not applied to 

subsequent CM auction delivery years without further consideration, in order to limit unintended 

consequences. 

 

LFCO currently scales delivery obligation as a proportion of the sum of the demand not being met 

outside the Capacity Market, which seems correct and appropriate. We therefore believe that the 

formula works as it is currently written within the Rules. 
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Q6. CP115 (volume reallocation): Do you agree there is an issue with Rule 10.4.1 (c)(ii)? If so, 
would our suggested addition to this Rule fix the problem? If not, how should it be amended?  
 
We are not of the opinion that 10.4.1(c)(ii) puts a requirement on a Transferee, but agree that the 
suggested change by Ofgem would make the intention clearer for participants. 
 
 
Q7. Question 7 - CP124: Do you agree with our assessment of the benefits and risks with 
CP124? 
 
We do not agree with Ofgem’s assessment of the benefits and risks and would suggest that CP124 
could discriminate in favour of larger aggregators to the disadvantage of smaller ones or non-DSR 
providers who are not offered the same option. This could therefore potentially stifle competition 
within the Capacity Market, with larger aggregators gaining an advantage at the expense of smaller 
ones. 
 
 
Q8. CP98 and CP148 (FFR): Do you agree with the solution put forward in these proposals to 
ensure the participation of dynamic FFR in the CM? If not, what changes to the DSR test and 
volume calculation are necessary to achieve this?  
 
Many technologies participate in dynamic FFR and we see no barriers to prevent these from 
contributing to the Capacity Market, and hence no particular Rule changes are therefore required. 
 
 
Q9. Do you agree with our analysis and conclusions in relation to connection capacity?  
 
We broadly agree with Ofgem’s analysis. 
 
 
Q10. Would the satisfactory performance requirements remain appropriate if we test up to 
connection capacity? In particular, would it be appropriate to demonstrate satisfactory 
performance on three separate days, and for CMUs to lose all capacity payments if this is not 
met?  
 

If Connection Capacity is intended to be the maximum achievable output during a System Stress 
Event, then it would not be appropriate to require 3 separate demonstrations of the full Connection 
Capacity.  
 
Achievable output is dependent on ambient conditions (especially temperature) and during a warm 
winter, CMUs may not be able to achieve their maximum output. Therefore we would recommend 
testing should be to the de-rated capacity level, but that historic evidence of achieving the 
Connection Capacity should be provided. 
 
 
Q11. Would market rules around exceeding TEC result in genuine capacity being excluded 
under this approach? Does the ability to purchase short term TEC help address this? If not, 
is this a significant enough issue for concern?  
 
We do not believe that TEC is a barrier to genuine capacity, and believe that CMUs should ensure 
they have sufficient TEC to meet their delivery and testing obligations. 
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Q12. Do you consider that there is a significant risk of capacity withholding if generators are 
given a free choice of connection capacity? Would any additional measures be needed to 
help mitigate this risk (e.g. minimum capacity thresholds or supporting justifications for 
going below certain thresholds)? 
 
We do not consider that there is a significant risk of capacity being withheld as a result of generators 
being given a free choice of Connection Capacity. However, a prudent approach would be to set 
minimum capacity thresholds expressed in percentages of historic maximum output. 
 
 
Further Comments 
 

Of2 Ofgem 
 
We agree with the proposal and would appreciate clarification that the definition of Legal Right 
includes compulsory acquisition powers (including powers to acquire land and/or rights in land as 
well as powers of temporary possession and construction) granted in a Development Consent 
Order.  We would suggest  the minor redrafts below, to clarify the extent of the rights as well as the 
beneficiary (which is not the CMU but its owner or business partner): 
 
“Legal Right means, for the purposes of using land, any legal or beneficial interest in (or right, title 

or interest in) land upon which a relevant CMU is or will be located situated (which for the purposes 

of property located in Scotland means any estate, interest, servitude or other heritable or leasehold 

right in or over land) including any leasehold interests or other rights or powers to occupy or use and 

any development, statutory, contractual or personal rights in favour of the relevant CMU relating to 

the occupation, use relevant CMU or acquisition of such land or property (whether or not Scotland) 

in connection with the relevant CMU) “ 

 

 

Of3 - Ofgem 

 

The introduction of this change proposal could cause an unintended consequence, by introducing 

large volatility in the T-1 auctions (depending on whether plant had opted out of the T-4 and then 

wished to participate in the T-1). 

 

An Opt-out Notification declares that a CMU will remain operational during the delivery year to which 

the capacity auction relates. Therefore should a CMU wish to participate in a T-1 auction, a 

submission to the Regulator that it wishes to change its declared status and explaining why, should 

be a requirement. We note that the Opt-out declaration has been worded differently on the Delivery 

Body’s Prequalification system and we recommend NGET change this to align with the Rules. 

 

Alternatively, the Opt-out Notification could be amended to introduce an option to notify the Delivery 

Body that the CMU intends to participate in the T-1 auction, and therefore its capacity should not be 

considered as contributing capacity, when setting the capacity requirement for the T-4 auction. 
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Of5 – Ofgem 

 

We are comfortable with the policy intent of this proposal in that the provisions are designed to 

ensure that Line Loss Factors are applied consistently, and that no disadvantages arise from the 

application of LLFs. Clarification of what information is required in the DNO letter, is also welcome. 

 

 

Of6 – Ofgem 

 

We are of the opinion that the suggested amendment for Rule 3.7.1 regarding the expiry of planning 

permissions for New Build CMUs as a termination event makes sense.  

 

Certain planning permissions are limited to the lifetime set for a specific development. In the case 

where a planning authority has imposed such a condition, it could be difficult to get an exact match 

between the planning length and the capacity contract.  

 

It is therefore imperative that the definition of the explicit expiry date is made very clear within Rule 

3.7.1. Currently this could be interpreted as being: either the expiration of planning permission due 

to failing to commence works by a set date prior to a Capacity Agreement beginning; or when the 

planning permission sets a time limit on a development which is before the end of the CA. We are 

interpreting it as the latter definition. 

 

 

CP161 – VPI Immingham 

 

We believe that the definition of ‘Directors’ is already clear by virtue of Rule 3.12.6 but we agree that 

the proposed change would add clarity in relation to the entire CM Rules. We suggest  two minor 

additional changes as follows: 

 Rule 1.2 – definition of “Director”: minor redraft to refer to Exhibits A to I”.. 

 To show the defined term of ‘Director’ with an initial capital letter throughout the CM Rules as 

follows: “Director(s)” or “board of Director(s)”.  

 

 

CP143 - NGET 

 

We support the rejection of this change proposal as the current Rule drafting is already sufficiently 

clear. In addition, we agree that CP157 deals with any concerns adequately.  

 

 

CP160 – UK Power Reserve 

 

We support Ofgem’s decision not to express a time limit in relation to the definition of Legal Right for 

the reasons provided in the consultation.  
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CP131 – ESC 

 

Just as a Final Physical Notification (FPN) is not an appropriate measure of the delivery from a 

generating CMU, we do not consider the use of IST data to be an appropriate tool for measuring  

interconnector delivery, as it would not account for technical failures during System Stress Events. 

Therefore we consider that metered volume adjusted by actions the SO takes (similar as for other 

CMUs) is the appropriate measure to be used. 

 

 

CP145 – NGET 

 

The current definition of a System Stress Event which relates to instructed demand disconnection, is 

appropriate and feeds into the calculation of delivery obligations in the form of ILR (Involuntary Load 

Reduction). Therefore we do not think there would be any reduction in administrative costs arising 

from the proposal. We agree with Ofgem that there is a risk that cash-out price may not reach VoLL 

in a stress event and vice versa.  

 

 

Yours sincerely, 

 

 

Jill Brown 

Regulation Manager 

RWE Supply & Trading GmbH 

 

Sent by email 

 

  

 


