
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Energy Company Obligation (ECO) 
Deemed Scores Consultation Questions  

 

   

 

 
Background 
 
The questions below relate to the ECO2 consultation on deemed scores which can be found on our website : 
 
https://www.ofgem.gov.uk/publications-and-updates/eco2-consultation-deemed-scores 

 
Notes For Completion 
 
Please complete all relevant sections of the document by selecting an answer for the question and then providing 
reasons/evidence for your response in the box provided. The questionnaire should be completed in typeface and 
returned via email to eco.consultation@ofgem.gov.uk by close of business on 8 July 2016. 
 

 

1. Respondent Details 

 
 
Organisation Name: 
 

TRUECO LIMITED 

 
Completed By: 
 

ERIK COATES 

 
Contact Details: 
 

trueco Ltd, Cobalt Business Exchange, Cobalt Park Way, Newcastle 
upon Tyne, Tyne & Wear.  NE28 9NZ. Mobile: 07939 134434 

https://www.ofgem.gov.uk/publications-and-updates/eco2-consultation-deemed-scores
mailto:eco.consultation@ofgem.gov.uk


 

 

2. Methodology 
 
Q1. Do you agree with our selection of the key variables to use as the main inputs for calculating the deemed scores? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 
If not, please clarify which aspect you do not agree with and suggest an alternative, with reasoning. 
 
      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

3. Property Archetypes 
 
Q2. Do you agree with the method used in developing typical property archetypes in order to remove the need for 
measuring property dimensions?  
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please clarify which aspect you do not agree with and suggest an alternative, with reasoning. 
 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

4. Primary Heating Sources 
 
Q3. Do you agree with the approach to accounting for all primary heating sources present in the housing stock?  
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please explain your reasoning and evidence your preferred approach. 
 

      

 

 

 

 

Q4. Do you agree that we have appropriately accounted for heating systems present in the housing stock either as an 
input for the deemed scores or in Table 1?  
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please clarify which additional heating systems you believe need to be accounted for. 
 

      

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

5. Measure Types 
 
Q5. Do you agree that the deemed scores include all main measure types?  
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please clarify which additional measure type you expect will be installed. 
 

      

 

 

 

 

Q6. Do you agree with our proposals for differentiating within measure types?  
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please clarify where alternative differentiation should be applied. 
 

      

 

 

 

 

Q7. Are there any measure types where you think that further differentiation is warranted? If so, please clarify which 
measure type could benefit from further differentiation and suggest an approach. 
 
 

Yes – I believe we need to consider an uplift for flats, terrace house/small properties for HHCRO 

heating, this group was largely missed in ECO1 and particularly in ECO 2 as the contracted rate from 

utilities meant it was not commercial viable to install boilers in these properties without significant 

customer contributions. This also forced all marketing activity into finding properties with high LTS. 

From my experience of managing Warm Front I know the most fuel poor and vulnerable dwell in these 

type of properties and there is a danger these may be missed again, in the latest ECO scheme.  



 

 

Data to support this will be available from the Warm Front scheme which DECC now has.  

 
Q8. Are there any areas where you could benefit from further guidance in using deemed scores? 
 

 

Yes, regarding the quantity of thermostatic radiator valves (TRVs) that need to be in place to achieve 

the maximum score for “heating controls” (your section 5.14) when replacing a Boiler. What 

percentage TRV’s does OFGEM consider will achieve the maximum score? 

Utility specifications on the fitting of TRV’s throughout Eco 1 & 2 have varied, so a definitive percentage 

would provide clarity. 

 

The consultation (5.14) specifies the thermostatic radiator valves (TRVs) are required to be “in place”. 

Can this definition be widened to “in place and fully functional”?    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

6. Scores 
 
Q9. Do you agree with the deemed scores produced?  
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please clarify which particular score(s) that you believe do not accurately reflect the savings for a measure. 
 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q10. Do you agree that it would be useful to also provide the deemed scores as lifetime savings (i.e. after applying all 
relevant multiplication factors), to make the relative value of each measure easier to identify? 
 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Percentage of property treated 
 
Q11. Do you agree with the proposal to use ‘percentage of property treated’ to identify whether 100% of a score 
should be claimed? 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please explain your reasoning. 
 

Yes – this area is open to abuse with insulation measures as it is often assumed the whole area is 

treated. Installer should positively state which areas have been treat and to what percentage.  

 

 



 

 

 

 

 

8. New Scores 
 
Q12. Do you agree with our proposed approach for applying for a new score from April 2017?  
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please explain your reasoning, which specific parts of the process you do not agree with and inform us of your 
preferred approach. 
 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Q13. Do you agree that we should determine whether or not to accept an application, and specifically what is a 
‘significant’ improvement in score, on a case-by-case basis?  
 

 

 

 

 

 

 
 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Score Monitoring 
 
Q14. Do you agree that a DEA is not required to check inputs used when identifying a deemed score for a measure?  
 

 

 

 

 

 

 
 

 

If not, please clarify why you do not agree and provide an alternative approach with your reasoning. 
 

      

 

 

 

 

 


