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Capacity Market – Frequently Asked Questions 

This document sets out clarifications to the Capacity 

Market Rules where necessary. 

Version 3 
Date 24 August 2016 

 

These FAQs are for information only and do not supersede or replace the requirements 

contained in The Capacity Market Rules 2014 and The Electricity Capacity Regulations 

2014. 

 

 Question Answer 

Q1 Can a participant who opted-out 

of the T-4 auction, but intended 

to remain open, participate in the 

T-1 auction? 

We published an open letter to clarify this, which 

can be found here: 

https://www.ofgem.gov.uk/publications-and-

updates/open-letter-capacity-market-opt-out-

notifications   

Q2 In what unit should connection 

capacity be stated for the 

purposes of Rule 3.5.3 (using 

average highest output)? 

Connection capacity should be stated in MW to 

three decimal places. We intend to clarify this in 

the next round of rule changes.  

Q3 Rule 3.6.1 (c) (i) (aa): What 

should the letter from the DNO 

say?  

 

Their letter should indicate which Line Loss Factor 

(LLF) methodology statement(s) relate to the three 

settlement periods identified by the applicant, and 

provide the respective LLF values for each of those 

three settlement periods. (The letter from the DNO 

does not need to include the calculations of the LLF 

values, but simply the LLF values.) 

 

Q4 Rule amendment Of7: does this 

Rule amendment prevent capital 

expenditure from being 

considered for a multi-year 

agreement in the case where the 

relevant CMU has previously 

been awarded any capacity 

agreement, or only where the 

CMU has previously been 

awarded a multi-year capacity 

agreement? 

As stated in our decision on the statutory 

consultation, the purpose of this Rule change is to 

prevent a CMU which has gained a multi-year 

capacity agreement from citing the same capital 

expenditure in order to qualify for a second multi-

year capacity agreement. 

Decision: https://www.ofgem.gov.uk/publications-

and-updates/decision-statutory-consultation-

amendments-capacity-market-rules-0  
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