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Electricity Market Reform: Open letter and consultation on changes to the 
Capacity Market Rules 
 
EDF Energy is one of the UK’s largest energy companies with activities throughout the 
energy chain.  Our interests include nuclear, coal and gas-fired electricity generation, 
renewables, and energy supply to end users.  We have over five million electricity and gas 
customer accounts in the UK, including residential and business users. 
 
We welcome the opportunity to comment on Ofgem’s consultation on changes to the 
Capacity Market Rules.  Our detailed responses are set out in the attachment to this letter.  
We are supportive of Ofgem’s focus areas for rule changes, but in particular, we consider 
that it is vital that the calculation of connection capacity is resolved.  We believe that 
changes introduced last year to the way connection capacity is set have not been applied 
in a consistent manner by all applicants.  The Capacity Market Rules need clarifying to 
ensure that in future this element of the rules is clear to all Applicants. 
 
Should you wish to discuss any of the issues raised in our response or have any queries, 
please contact Natasha Ranatunga on 0203 126 2312, or me. 
 
I confirm that this letter and its attachment may be published on Ofgem’s website. 
 
Yours sincerely, 
 
 
 
 
 
 
 
Mark Cox 
Head of Transmission & Trading Arrangements 
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Attachment  

Electricity Market Reform: Open letter and consultation on changes to the 
Capacity Market Rules 

EDF Energy’s response to your questions 

 
Q1. Do you agree with our priorities? Are there other priorities which we should 

consider for this round of Rule changes? 
 
We agree with Ofgem’s priorities to simplify prequalification and make the rules clearer.  
At this stage, we do not believe that there are other priorities which Ofgem needs to 
consider.   However, we would like to highlight Energy UK’s Capacity Market Rule change 
proposal to amend the ION/FON requirements in relation to construction plans for 
Refurbishing CMUs.  We would be happy to discuss this issue if clarification is required. 
 
Q2. Do you think there are issues with the current methodology for calculating 

connection capacity, as described in Annex 1? Are there other issues we 
have not considered? 

 
We believe that there are issues with the current methodology for calculating connection 
capacity.  We believe that the current Capacity Market rule on Auxiliary Load (3.5B.1(c)) is 
confusing and contradictory.  Currently, all Connection Capacity irrespective of how it is 
calculated (via 3.5.2, 3.5.3 or 3.5.5) must be net of Auxiliary Load.  However, there are a 
number of issues including: 
 
 Rule 3.5B.1 (c) appears to contradict Rule 3.5.2(a) which says that CEC must be 

stated as in the Connection Agreement (this is not net of Auxiliary Load). 
 CEC is itself an uncertain number; we understand it may be a Gross figure (no 

Auxiliary load is deducted) or a Gross-Net figure (the Unit Transformer but not the 
Station Transformer Load is deducted) or a figure in between the two. 

 The need to reduce CEC to take account of Auxiliary Load causes problems with 
the formula in Rule 3.5.5 in some cases making this Rule ineffective. 

 
Therefore, it is vital that Ofgem considers the Energy UK proposal to clarify the Capacity 
Market rules. 
 
Q3. Do you believe that any of the options presented in Annex 1 would improve 

the calculation of connection capacity? Are there other options we have not 
considered? 

  
Option A:  Test up to connection capacity, rather than de-rated capacity  
We do not believe that this would improve the calculation of connection capacity unless 
CMUs are able to reduce their connection capacity to a figure which CMUs are confident 
that they can deliver. 
 
Option B:  Use a range of, or more granular, de-rating factors  
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We believe that this option could potentially improve the calculation of connection 
capacity; however, we note that Ofgem will not consult on this option as it envisages that 
changes to the Regulations are required. 
 
Option C:  Use the minimum of Historical Output and Transmission Entry Capacity  
We believe that Option C could be amended so that a cap is derived which would indicate 
the maximum level for connection capacity.  We believe that CMUs should be permitted 
to reduce their connection capacity from the maximum level. 
 
Option D:  Use an alternative figure to determine connection capacity  
We believe that this option could potentially improve the calculation of connection 
capacity.  We would welcome further detail from Ofgem on option D. 
 
Option E:  Let NGET determine the connection capacity  
We do not believe that this would improve the calculation of connection capacity, as this 
requires National Grid to forecast capability of future CMUs that it does not own or 
operate.  National Grid does not currently have the expertise to validate a CMU’s 
connection capability.  If National Grid determines the connection capacity incorrectly it 
would not face any penalty, the consequences would lie with the CMU. 
 
Option F: Only allow one method to calculate connection capacity 
We believe that the option to only allow one method to calculate connection capacity 
could potentially be beneficial.  However, this is dependent on what the method is.  We 
would welcome further clarification from Ofgem on option F. 
 
Q3a. Do you agree that the sum of unit CECs should always be used when 

apportioning TEC? 
 
We agree that the sum of the unit CECs should always be used when apportioning TEC. 
 
Q3b. Do you think that not being able to choose a lower connection capacity is a 

problem? What are your views on the options considered? 
 
Yes, we believe that not being able to choose a lower connection capacity is a problem.  
Plant should be able to participate in the Capacity Market with a smaller agreement rather 
than being excluded.   
 
We support Option I to allow applicants to choose a lower connection capacity.  We 
believe that there may be occasions where an operator may want to legitimately select a 
lower connection capacity than dictated by current rules.  For example, where a unit is 
restricted for operational or safety reasons but historical output and TEC/CEC do not yet 
reflect this.   

 
We note Ofgem’s concern over the potential for capacity withholding.  A possible 
safeguard would be to require the capacity provider to submit a note to the Delivery Body 
or Ofgem explaining the reasons why they require a lower connection capacity.  The 
Delivery Body would not necessarily be required to evaluate the reasons but this would 
provide a clear disincentive against reducing capacity unless there were clear physical 
reasons for it.  Adopting this approach would make the proposal in Question 3c 
redundant since an operator could choose to use the lowest number if necessary. 
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Q3c. Do you think there is an issue with taking the lowest figure in a connection 

agreement? Do you believe that a choice of figures should be allowed? 
 
We do not believe there is an issue with taking the lowest figure in a connection 
agreement. 
 
Q4. Do you believe that the benefits of allowing DSR CMUs to add, remove and 

reallocate outweigh the costs of increased testing and prequalification? 
Does volume reallocation already provide sufficient flexibility for DSR 
CMUs? 

 
EDF Energy believes that it is important that CMUs have the ability to add and remove 
components at any point during a delivery year, as per rule 8.3.4(b).  This will allow 
aggregators to mitigate against the risk of underperformance from specific delivery 
components.  
 
We also see merit in allowing reallocation of components following a Capacity Market 
Warning.  Volume reallocation provides a means to manage performance risk in stress 
events but it cannot be used to satisfy testing requirements.  We believe it is important 
that the testing regime provides adequate assurance that the CMU will be able to meet its 
capacity obligation and we recognise that such a proposal could introduce some 
additional complexity to ensure that testing is robust.  However, we would support, in 
principle, the development of a proposal to improve the flexibility of DSR CMUs in this 
area. 
 
Q5. Do you agree that Emergency Manual Disconnection, as covered in section 

OC6.7 of the Grid Code, should be included in the definition of System 
Stress Event, Capacity Market Warning and Involuntary Load Reduction? 

 
We believe that Emergency Manual Disconnections should be included in the definition of 
a stress event so long as it is clear that the reason for them being implemented is a system 
wide lack of capacity rather than a problem peculiar to a part of the system or a problem 
with the transmission system in some other respect e.g. a transmission constraint. A 
simple reference to Emergency Manual Disconnection is not sufficient. 
 
Q6. Do you agree with the proposals in Annex 2? 
 
EDF Energy agrees with the proposals in Annex 2. 
 
EDF Energy 
January 2016 


