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Statutory consultation on changes to the Capacity Market Rules pursuant to Regulation 79 of the 

Capacity Market Regulations 2014 

Consultation by Ofgem 

Response by E.ON 

Key Points 

 It is crucial that a full, consolidated version of the Capacity Market Rules is published as soon 
as possible. Ofgem’s approach to annotate the Rules with its proposed changes is welcome 
but understanding the impact of these alongside DECC’s recent publication of 83 pages of 
amendments is extremely challenging. 

 As soon as the consolidated Rules are published, and before Prequalification opens we 
encourage Ofgem and DECC to arrange a page turning session with industry. We are 
concerned that overlaps and inconsistencies may exist in the final Rules given the number of 
changes in different documents. 

 Ofgem has decided not to implement a number of changes intended to clarify certain rules. 
Whilst we understand that Ofgem is trying to limit rule changes as far as possible, we believe 
simple rule changes to provide clarity or transparency should be implemented. 

 In our response below we comment on Ofgem’s questions then provide some specific 
comments on certain rule changes. 

Consultation questions 

Q1. CP06, CP25, CP34, CP41 and CP50: Qualifying Capital Expenditure for New Build CMU: We 
invite stakeholders to provide us with information, and factors, backed up with evidence as far as 
possible, that we should take into account in considering: When should the Rules be amended to 
introduce the period for qualifying expenditure of 77 months prior to the start of the relevant 
delivery year?  

1. The original Rules linked Qualifying Capital Expenditure to 1 May 2012 to ensure that there 

would be no hiatus in investment ahead of the first capacity market auction. 

2. Now that the first auction has taken place and the Capacity Market is implemented there is no 

risk of a hiatus in investment as a result of uncertainty of design or implementation. We agree 

with Ofgem that this date needs to move forward and should be linked to the start of the first 

relevant Delivery Year and believe this should be implemented ahead of the 2015 auction. If not, 

CMUs may qualify for longer agreements as a result of historic expenditure which could distort 

the auction outcome. 
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Q2. CP01, CP07, CP25, CP34, CP41 and CP50 Qualifying Capital Expenditure for Refurbishing CMU: 
We invite stakeholders to provide us with information, and factors, backed up with evidence as far 
as possible, that we should take into account in considering: (i) Should the starting point for 
qualifying refurbishing expenditure be prequalification results day or auction results day? (ii) 
Should this new starting point apply from 2016?  

3. As described above, we agree with Ofgem that the date for Qualifying Capital Expenditure needs 

to move forward. However, we do not see any reason why Refurbishing CMUs should be treated 

differently to New CMUs. 

4. All Prospective CMUs should declare Capital Expenditure using the same definition. The outcome 

of Q1 should determine the qualifying period for both New Build and Refurbishing CMUs. 

Q3. CP69: Do you have any views on whether and how the Rules should be amended to prevent 
applicants being able to provide a calculation of connection capacity close to the value of entry 
capacity in the manner described in CP69?  

5. We agree with the risk highlighted in CP69 that CMUs could nominate Connection Capacity 

above their entry capacity and above the level the CMU is capable of operating at. We suggested 

a rule change (CP26) to address this risk which Ofgem rejected (see paragraph 8 below). 

6. Following lengthy debate in the policy design process, DECC decided to de-rate CMUs centrally 

rather than let them determine their own de-rating factors based on the risk of exposure to 

penalties. The de-rating must therefore apply to a Connection Capacity a CMU is capable of 

meeting; this is how the demand curve is constructed. Allowing CMUs to use Connection 

Capacity above the level they can physically meet means they are over-rewarded (they are 

essentially de-rated to a higher capacity than other CMUs of the same type) and the demand 

curve will purchase too little capacity as the CMUs in question are not as reliable as assumed by 

the central de-rating factors. 

7. We would also highlight that, in order to meet the definition of ‘commissioned’ in the 

Regulations a CMU has to demonstrate that it is capable of operating at its connection capacity 

(as defined in the Rules). Therefore, by the letter of the Regulations, a CMU which nominates a 

Connection Capacity above the level it can physically generate has not actually been 

commissioned according to the Regulations and is therefore a Prospective CMU.  

8. Our suggested change (CP26) attempts to prevent this behaviour via the Delivery Body’s 

prequalification checks. As Ofgem correctly highlights when rejecting our proposal, requiring a 

CMU to generate at its CEC could, in some instances, contravene the requirements of the CUSC. 

This is precisely the circumstance our proposed change is intended to prevent. On the 

assumption a CMU cannot or will not breach the CUSC, the CMU can only demonstrate 

performance at a level it is physically able to generate; therefore this rule change means the 
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CMU cannot nominate a Connection Capacity any higher than this. We continue to believe that 

this proposed change (CP26) should be implemented. 

9. We note that, should Ofgem decide no changes are necessary and maintain that CMUs can 

declare Connection Capacity at a level above that which they can physically meet, this may now 

result in other CMUs using this method in the upcoming prequalification process. 

Q4. CP74: Do you agree that duration bid amendments should only be allowed to reduce during 
the auction?  

10. We disagree with this proposal. 

11. In the current Rules, in a non-Variable Price Duration Auction, a Duration Bid Amendment can 

only change an Agreement to one Delivery Year (Rule 5.6.6(a)). In a Variable Price Duration 

Auction, in most cases we would expect Duration Bid Amendments to reduce as the auction 

progresses. However, we see no reason why a CMU shouldn’t be able to increase the agreement 

length in a Duration Bid Amendment if it so wishes. 

Q5. CP46: Do you believe that DSR CMUs should be able to add, remove and reallocate CMUs? 
Please explain your answer. Do you think there are potential downside risks to this, as we describe 
above? If so, how would you suggest we mitigate these downside risks?  

12. In principle we agree with this proposal. DSR CMUs or aggregators should be able to add, remove 

and reallocate in exactly the same way that Generating CMUs can through obligation trading. Not 

allowing this is likely to restrict DSR participation. 

13. It is important that, at all times, the DSR CMU is capable of meeting its obligation. This can be 

delivered through a robust testing regime and some form of registration for new DSR 

Components. This is consistent with the treatment of other CMUs where new Secondary Trading 

Entrants have to register with the Delivery Body in advance. 

Q6. CP24: Do you have any reasons or evidence for why we should not also include OC.6.7 as a 
form of load reduction in the definition of Involuntary Load Reduction (in addition to our proposal 
to make the amendment suggested by CP24)?  

14. No comment. 

Q7. CP49: Do you have any evidence to show that CHP is failing to prequalify or that there would 
be benefits to allowing embedded generation to bid as a DSR component?  

15. Previous versions of the Rules did restrict participation of CHP and embedded generation as the 

Rules looked only at capacity connected to a transmission or distribution network. This meant 

that behind-the-meter CHP or embedded generation could only register its net exported capacity 
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or would have to prequalify as DSR and be subject to the baselining methodology which is 

designed for demand response rather than generation. 

16. In DECC’s recent amendments this barrier has been removed by expanding the definition of a 

Meter Point to include connections to a customer’s site or unlicensed network. This means an 

embedded generating CMU can now declare its gross capacity. 

17. Similarly, DECC’s amendments appear to facilitate aggregation of smaller CHP or embedded 

generating assets which is necessary in order to meet the minimum capacity threshold of 2MW. 

18. However, embedded generators can only prequalify as Distribution CMUs if they export 

electricity to a distribution network (see definition of Distribution CMU in the Rules and 

definition of export in the Regulations). This means an on-site, behind-the-meter generating unit 

can only prequalify as a DSR CMU and is therefore subject to the DSR baselining methodology 

and the issues identified in CP49.  

19. Subject to DECC’s amendments being implemented, we do not believe there are any specific 

barriers preventing the participation of CHP or embedded generating assets which are connected 

to Distribution or Transmission networks. 

20. Amending the baselining methodology as proposed in CP49 would allow on-site, behind-the-

meter generating CMUs to participate with their full generating capacity as DSR CMUs. In 

addition this offers the ability to prequalify as Unproven DSR which will help aggregators identify 

new sources of capacity.  

Comments on specific rule changes 

The comments below refer to changes included in Ofgem’s amended Capacity Market Rules, 

published alongside the consultation. 

Rule 2.3.1 

21. This amendment changes the reference for calculation of de-rating factors from calendar year to 

Delivery Year. Our understanding in the current Rules is that a multi-year agreement would use a 

single de-rating factor for each Delivery Year as calculated in the calendar year of the auction. 

22. This amendment implies that each Delivery Year of a multi-year agreement would now have a 

separate and different de-rating factor, it is not clear if these de-rating factors would all be 

published ahead of the auction (up to 15 years’ worth, 4 years ahead). Similarly, it is not clear if 

de-rating factors in an existing multi-year agreement are updated each time the Delivery Body 

publishes new de-rating factors. 
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23. On the assumption that an Applicant cannot enter a CM Agreement without knowing the de-

rating factor for each Delivery Year in that agreement, this amendment will still result in different 

CMUs having different de-rating factors in the same Delivery Year (because of the impact on 

multi-year agreements), which the amendment intended to avoid.  

Rule 3.4.3 

24. The amendment requires CMUs to specify an Ordnance Survey Grid Reference. These 

requirements should specify which format of grid reference to use: 4 or 6 digit. 

25. The requirements should also specify what the grid reference is to refer to as larger sites may 

cover a number of grid references. We note that Environmental Site Permits already use an 

Ordnance Survey reference; it may be beneficial to use the same reference in the Capacity 

Market Rules. 

Rule 3.4.5 

26. This amendment requires a CMU to state multiple de-rating factors if it consists of generating 

units in different technology classes. However, Connection Capacity is required for the CMU in 

aggregate; therefore the technology specific de-rating factors cannot be applied. For this 

amendment to be effective the Connection Capacity would need to be declared for each 

generating unit. 

Rule 3.5.6 

27. This amendment states that Connection Entry Capacity (CEC) should be specified net of auxiliary 

load. We agree that clarity over the inclusion of auxiliary load is important but, when specified in 

a connection agreement, CEC may or may not include auxiliary load. Therefore, should a CMU 

use CEC in its prequalification as specified in its connection agreement it may include auxiliary 

load therefore this amendment is not appropriate. 

28. Any reference to auxiliary load in the Rules needs to be accompanied by a definition of auxiliary 

load in rule 1.2. 

Rule 3.7.1 

29. This amendment ensures that an Applicant has the right to use the land on which a CMU is to be 

located. In its recent consultation response1 DECC announced its intention to consider further 

                                                           

1
 

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/412934/Government_Response_to_Feb_2015_consultation_on_amendmen

ts_to_the_CM_Reg.pdf 

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/412934/Government_Response_to_Feb_2015_consultation_on_amendments_to_the_CM_Reg.pdf
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/412934/Government_Response_to_Feb_2015_consultation_on_amendments_to_the_CM_Reg.pdf
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the monitoring requirements and delivery incentives for Prospective CMUs. A strong delivery 

incentive would avoid the need for additional regulatory requirements such as this. 

30. Should this amendment remain, it should refer to the land on which the CMU is to be located. 

Rule 3.7.2 (c) 

31. This DECC amendment references 1 May 2012 in its definition of Capital Expenditure. It needs to 

be updated to be consistent with Ofgem’s revised definition of Qualifying Capital Expenditure 

(outcome of consultation questions 1 and 2). 

Rule 8.3.1A 

32. This rule specifies that Interconnector CMUs should supply the Relevant Planning Consent. The 

definition of Relevant Planning Consent applies only to UK planning regulations, any new build 

Interconnector CMU should also be required to demonstrate equivalent consent from the 

relevant interconnected country. 

E.ON 

May 2015 


