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Dear Jonathan, 
 
CONSULTATION ON THE SMART METERING CODE OF PRACTICE  
 
Thank you for the opportunity to respond to the above consultation.   
 
We have been closely involved the development of the Smart Metering Installation 
Code of Practice (SMICOP) and we consider that it delivers a robust and proportionate 
framework to ensure competent and effective installation and also customer protection 
in the area of smart metering.  Our primary aim in the development of the SMICOP has 
been to create a framework that delivers a positive customer experience and works in 
harmony with existing obligations.  
 
This most recent consultation brings forward a number of helpful ideas.  However, many 
of them are already covered by existing obligations; rather than duplicating (and risk 
confusion or slight divergence of drafting), we think that SMICOP could more usefully 
refer to them.  In this respect we think that Ofgem and suppliers should focus on 
ensuring that the SMICOP clarifies areas of ambiguity, and only makes supplementary 
provision where the necessary provisions have not already been made under existing 
codes of practice, licence conditions or legislation.  One or two of the proposed 
additions may, as outlined in our detailed response, not be proportionate or practicable 
to implement. 
 
Our responses to the specific consultation questions are set out in the attached Annex.  
 
I would be pleased to discuss these points or any other aspects of the SMICOP with 
you in more detail; please contact me on the details above if you would find this useful. 
 
Yours sincerely, 
 
 
 
 
 
 
Rupert Steele 
Director of Regulation 



ANNEX 
 
 

CONSULTATION ON THE SMART METERING INSTALLATION COD E OF PRACTICE – 
SCOTTISHPOWER RESPONSE 

 
 
Chapter 2 – SMICOP Section A – The Code of Practice  
 
Question 1: What are your views on the smart-meteri ng specific accreditation and 
training requirements that should be set out in SMI COP? 
 
It is important that the SMICOP sets a clear benchmark for training requirements that allows 
a minimum standard to be experienced by all customers, while still giving suppliers the 
flexibility to design their wider accreditation and training programmes based on the services 
that they will offer to their customers.  We therefore think that establishing an NSAP 
accreditation and training programme as a minimum requirement is sensible, to ensure 
consistency for customers.   
 
We think that the NSAP accreditation should apply for supplies to micro-business customers 
as well, as this will give the relevant suppliers a clear standard to aim at and provide 
appropriate assurance to DNOs.  We are not convinced that small suppliers would face 
disproportionate cost in utilising accredited staff. 
 
We are confident that the NSAP training programme provides robust assurance of training 
standards, to ensure strong customer protection, while still leaving room for suppliers to 
define their approach beyond this.  We do not believe it is necessary for additional training 
requirements to be set out in SMICOP, nor for SMICOP to dictate the training requirements 
of its signatories beyond this. 
 
 
Question 2: Is ‘greater than two working days’ an a ppropriate and reasonable notice 
period in the context of clause 2.7.9? 

 
Yes.  The notice period in the context of clause 2.7.9 should be fair and proportionate for 
consumers.  As we can expect to see heightened levels of installation activity during smart 
meter rollout, it is important to suppliers that they have a reasonable and workable 
timeframe in which to fulfil their statutory obligations in relation to the installation of smart 
meters.  We therefore agree with the proposal that suppliers may not charge for 
rescheduled or cancelled appointments  if notice of ‘greater than two working days’ is given. 
 
 
Question 3: Should the SMICOP specify that supplier s must inform customers during 
the pre-installation period of any charges that cou ld be applied if the customer were 
to cancel or re-schedule an installation visit? 
 
It is also appropriate for customers to be informed of any charges that would apply in the 
event of cancellation or re-scheduling at shorter notice, and for any such charges to be 
reasonable.  We consider that these requirements exist in general consumer law and 
therefore do not need to be replicated in SMICOP.  Indeed, if one of the purposes of making 
a reasonable cancellation/re-scheduling charge is to discourage consumers from taking 
these steps unnecessarily, then a clear explanation of the possible charge will be necessary 
in order to have the desired effect. 
 
 



 
Question 4: Should the SMICOP specify that supplier s must inform customers during 
the pre-installation period, and before any install ation appointment is agreed, that 
they are entitled to request a timed appointment as  defined by the existing 
requirements of the Electricity (Standards of Perfo rmance) Regulations 2010? 
 
Under Regulation 19 of the The Electricity (Standards of Performance) Regulations 2010, 
suppliers are already required pro-actively to offer customers timed appointments (as 
defined by Regulation 19(6)) when arranging with a customer to visit the customer’s 
premises.  Failure to do so (subject to certain exceptions) triggers a requirement to make a 
compensation payment. 
 
In the circumstances, it could be confusing for SMICOP to contain separate requirements 
covering the same area.  It could however be helpful for SMICOP to mention that the 
offering of timed appointments is governed by the Regulation 19 of the Regulations.  
 
 
Question 5: Should the SMICOP require suppliers, wh en they are seeking prior 
consent from a domestic customer to engage in face to face marketing at the 
installation visit, to tell these customers explici tly that they have no obligation to 
receive such marketing?  
 
Licence condition 41.10(b) requires Suppliers to obtain explicit consent from consumers to 
undertake such marketing, in advance of the installation visit.  As with any marketing 
consent, this consent would need to be fully informed and based on accurate information, 
and suppliers are required to maintain evidence of any consents being given.  It is 
necessarily implicit in a requirement to seek consent that the question must be asked in a 
manner which reasonably admits a negative as well as a positive answer. 
 
We think that specifically stating that the consumer may say “no” could bias the question 
towards a negative response.  This could lead to customers missing out on opportunities to 
receive energy efficiency assistance or the offer to consider a cheaper tariff.  We do not 
think that this would be in the interests of consumers. 
 
 
Question 6: Should the SMICOP require suppliers, wh en obtaining prior consent 
from a domestic customer to engage in face-to- face  marketing at the installation 
visit, to notify the customer of the types of produ cts or services that may be 
discussed during a marketing conversation?   
 
As detailed in our response to Question 5, suppliers will be required to ensure that any 
consent received from a consumer to receive marketing during the installation visit is fully 
informed and based on accurate information.  If the customer asks what the marketing is 
likely to relate to, the supplier will need to give a broad explanation to the best of its ability. 
 
However, we think that a specific requirement to detail the products and services that might 
be discussed will be difficult to administer, as it would be necessary to record what specific 
marketing was disclosed to the customer and ensure that what was delivered matched it.  It 
would also be necessary to have a process to deal with the case where a customer accepts 
marketing of one type but not another.  We think that this could constitute an undue level of 
complexity. 
 
 



Question 7: Should the SMICOP require suppliers to maintain an auditable record of 
instances where a customer requests that the suppli er contacts them at a future date 
to conduct sales or marketing activities?  
 
We do not think that it is necessary for the SMICOP to require auditable records to be 
maintained where a customer requests future contact for sales or marketing activities. It will 
be in a supplier’s interests to maintain a record of such requests to a) ensure that they 
follow up on the request and can potentially receive commercial benefit from it and b) 
ensure that if any marketing or sales activity results in a sale from that customer, there will 
be clear and auditable records to demonstrate its behaviour is compliant with its other 
Marketing obligations (e.g. SLC 25).  
 
Beyond this, we consider that the customer feedback element of the SMICOP should reveal 
whether conduct at the visit (including where marketing takes place) has followed good 
practice, and drive improvements in conduct where necessary. It may be appropriate to add 
specific questions around this issue to the customer satisfaction feedback script to satisfy 
any specific audit concerns.  
 
 
Chapter 3 – SMICOP Section B – Code Governance 
 
 
Question 8: Do you have any views on whether it is practicable for additional 
information to be included in the SMICOP on the cos ts to suppliers of fulfilling the 
code requirements around monitoring and compliance?  
 
It is not clear from the consultation document exactly what further information Ofgem is 
considering should be included within the SMICOP, which makes it difficult to comment at 
this stage. While we do not think it is appropriate for SMICOP to be too prescriptive about 
how much suppliers should spend on monitoring, it may be helpful to include some general 
principles which discourage gold plating, given that such costs will ultimately be borne by 
consumers. 
 
 
ScottishPower  
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