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Dear Jonathon 

Consultation on the application of the Maximum Resale Price to the resale of electricity 
for use by electric vehicles – request for views and evidence  
 

Thank you for giving us the opportunity to provide our comments on the proposal to clarify 
whether the Maximum Resale Price provisions apply to the resale of electricity for electric 
vehicles. We support the proposal that the provisions should not apply so that the embryonic 
market in the provision of charging points is free to develop a range of business models. 
However, we propose Ofgem oversees the charges levied in the new market so that there is no 
abuse of a dominant position, whether intended or not. 
 
Responses to the consultation questions and specific comments on the proposals are in the 
attached Appendix 1. 
 
 
Yours sincerely, 

 
 
Sarah Walls 
Head of Economic Regulation 
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Appendix 1 

Question 1: Do stakeholders consider that uncertainty over the current MRP provisions 
is a barrier to the commercial growth of charge point infrastructure? 

We are aware, through discussions in the local PiP consortium, that there is uncertainty on 
whether the MRP provisions apply to the resale of electricity to EV users under a commercial 
arrangement.  

The MRP provisions state that energy cannot be resold for a price higher than the price that was 
paid for it ie it specifies the cost pass-through principle so that the benefits of electricity 
competition are passed through to the end customer. As a consequence the MRP may provide a 
barrier to the commercial growth of charging point infrastructure as it restricts the ability of the 
infrastructure provider to charge above its cost base and therefore the MRP may prove to be a 
hindrance to commercial growth. However, we have no evidence to suggest that by clarifying the 
MRP provisions, there would be a large increase in number of commercial charging points. 

Question 2: Do stakeholders agree that charge point providers should be free to set 
prices for the electricity resold from charge points? 

Although we agree that charge point providers should be free to set their own prices for the sale 
of electricity at charge points, it is our opinion that during early development of this market it 
would be prudent for Ofgem to monitor the prices that are being set. While the market is in its 
infancy there is a possibility that certain localities may have a limited number of charge points 
and therefore suffer from a lack of competition. There is the potential that a lack of competition 
could lead to consumers being charged unrealistic prices and Ofgem should periodically review 
the charges levied so that charge point providers do not abuse their market position. 

Question 3: Do stakeholders consider that the proposed amendment to the MRP 
direction would provide sufficient clarity? 

The proposed amendment clearly states that the only exclusion from Section 37 of the Gas Act 
1986 and Section 44 of the Electricity Act 1989 is for electricity sold at a charge point for Electric 
Vehicles. It is our opinion that this provides the level of clarity required. 

Question 4: Could there be any unintended consequences to the above proposal, or 
proposed drafting? 

As stated previously, the main consequence would be that in areas that suffer from a lack of 
competition the consumers may be exposed to extremely high costs. During early development 
it may be necessary to provide some level of protection to domestic consumers, who may be 
unaware of legislation, such as the Competition Act, to ensure that they are not exposed to 
inflated prices. 

Question 5: Do stakeholders agree that the current MRP provisions should continue to 
apply to marine craft, including electric marine craft? 

We are unaware of any changes to Marine Craft regulation that would necessitate a change to 
the current MRP provisions. 
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