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The Retail Market Review: Non-Domestic Proposals 
 
 
We are a an energy consultancy company employing 57 staff . There are two principal 
elements to our business - a procurement section where we place electricity and gas 
contracts on behalf of customers and an energy services section that deals with 
legislation and energy management tasks. Income from the procurement arm comprises 
commission payments made by the energy supplier that wins the business. Energy 
services’ customers are billed directly for the services provided. In both cases 
customers typically comprise private limited companies or public sector organisations. 
We do not provide services to private individuals. 
 
Any legislation/code of practice being considered should reflect that as a TPI we 
operate in two different ways and that an all encompassing set of rules could make it 
very difficult for us to operate a competitive and meaningful business for our 
customers. 
 
Our thoughts on the 5 questions raised are as follows: 
 
Question 13/14:  We feel a new condition to the supply licence in the form of the 
proposed new Standards of Conduct would help prevent harmful sales and marketing 
activities in the non-domestic sector.  Although Suppliers currently have the ability to 
not use a TPI if they believe they will not represent the industry in good light, some 
Suppliers exercise this option while others will accept contracts from all sources. 
 
The proposed ‘Standards of Conduct’ summarise how we currently operate. 
 
Our comments on the three elements raised under section 4.7 of your document are as 
follows: 
 

a) We are happy to include in our report to the customer all the Suppliers we have 
asked to tender. We used to do this as a matter of course but removed this 
element of the report as we were continually being asked why certain Suppliers 
had not responded with a price. Customers were not so keen to learn that some 
Suppliers were not interested in bidding for their business. 



  

 
b) We operate in accordance with a standard letter of authority that we request our 

customers to issue on their letterhead. This sets out how we earn our 
commission as follows:- ‘We understand energyTEAM receive their 
remuneration through a uniform brokerage commission paid by the supplier(s) 
who successfully wins our business’. We feel that this deals with the issue of 
informing the customer how we are remunerated. 

c) We believe that the recording of telephone conversations is not appropriate in 
the sector of the market in which we operate. Every time we place a 
procurement contract we follow the same procedure. Tendering a customer’s 
contract is carried out via email to Suppliers. We request prices to be sent to us 
on a certain day in order that we can compile all the offers into a standard report 
for emailing to the customer. This ensures all the Suppliers are given equal 
opportunity to win the business and we can compare each offer ensuring they 
are all operating on a level playing field. After the report is sent out, we 
telephone the customer to discuss the various offers. Following these discussions 
the customer will email to us the signed paperwork that we will then forward 
onto the Supplier that has successfully won the business. This is normally the 
Supplier’s own paperwork. We cannot see how the recording of telephone 
conversations will help protect our customers as we are not asking for any 
verbal agreements and more often than not, we have to produce many reports 
before they are happy to sign a contract with a Supplier, thus giving them plenty 
of time to decide what exactly they wish to do. In addition to unnecessary cost, it 
would simply not be practical given that we have personnel who work from 
home as well as while they are on the road via mobile phones. 

 
Question 15: An accreditation scheme may reduce harmful TPI activities. Clearly key 
issues would be how it is communicated to customers and how it is policed. 
 
Question 16: The key elements of a code of practice in our opinion comprise: 
(i) customers to be made aware that brokers earn a commission via the Supplier 

who wins the business; 
(ii) disclosure of whether a broker covers the whole market or only deals with 

selected Suppliers, 
(iii) that there is a body behind the accreditation scheme that has some teeth to take 

action against unscrupulous brokers; and 
 (iv)  that Suppliers’ prices are compared on a like for like basis. 
 
Question 17: We do not feel it should be a requirement to disclose what the 
commission rates are, although we do believe a TPI should disclose commission rates to 
a customer that asks for this information.  
 



  

Overall, however, we believe that it would be disproportionate to introduce both new 
Standards of Conduct and a requirement to belong to an accredited Code of Practice. It 
seems to us that the majority of TPIs will have relationships with Suppliers and would 
therefore be subject to the Standards of Conduct. 
 
At the very least, if Standards of Conduct are introduced, their effectiveness should be 
reviewed before compliance with a Code of Practice is made mandatory. 
 
We understand that there may be a meeting to discuss the feedback you have received 
and we would welcome the opportunity to attend such a meeting. 
 
 
 
 
 
 


