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14th February 2012 

 

Dear Ms Rensburg 

Review of the Non-Domestic Retail Market Consultation 

Thank you for the opportunity to comment on the Review of the Retail Market Non-Domestic consultation. As 

the category lead for energy, ESPO is writing to you on behalf of the Pro5; the principal Central Purchasing 

Bodies in the Local Government Sector – namely, Eastern Shires Purchasing Organisation (ESPO), North 

Eastern Purchasing Organisation (NEPO), Yorkshire Purchasing Organisation (YPO), West Mercia Supplies 

(WMS), and Central Buying Consortium/Laser working together to deliver best value procurement solutions 

specifically to meet the needs of local authorities. Collectively, the Pro5 accounts for 9.5 TWH of gas 

consumption across 40,000 supply points, and over 5 TWH of electricity across 100,000 supply points. 

 

ESPO is a Joint Committee of seven local authorities, formed under The Local Government Act 1972 in 

which section 101(5) says that Local Authorities can exercise their functions together and that they can put 

together a joint committee to discharge certain functions.  ESPO is constituted as a joint committee to act on 

behalf of its member authorities, and also undertakes energy procurement on a collaborative basis for a 

further 50+ local authorities and other public sector organisations on a ‘cost recovery’ (not for profit) basis.  

 

We understand the Chartered Institute of Purchasing and Supply is also responding to the Consultation and 

as we have submitted comments to CIPS in relation to the consultation questions 1-12 and 18-22, will not 

repeat those comments here. We do, however, wish to take the opportunity to respond on a specific issue of 

particular relevance to ESPO, and to its partners in Pro5 i.e. questions 13-17 in relation to Third Party 

Intermediaries (TPIs).  

We agree that the introduction of a new supply licence condition focussed on sales activities (Question 13) is 

a suitable method to help prevent harmful sales and marketing activities in the non-domestic sector – 

particularly if this includes within its scope the activities of TPIs acting as agents of the supplier. Such a 

condition is considered necessary if Ofgem decides not to proceed with its proposals in relation to Codes of 

Conduct for TPIs (Question 14).  
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Pro5 welcomes the proposal to introduce an accreditation scheme for Codes of Practice covering TPIs, and 

considers this would be a progressive step in reducing harmful TPI activities (Question 15). However, as this 

would to a large extent amount to self regulation, in some cases it is anticipated material impact could prove 

hard to realise.  

 

It is assumed the proposal is intended to apply to TPIs operating on the basis of a customer agent model 

(although the Consultation document states Ofgem wishes to avoid pushing TPIs to adopt this model). This 

could, therefore, include within its scope Central Purchasing Bodies as defined in the Public Contracts 

Regulations 2006 (e.g. Government Procurement Service, Local Authority Purchasing Consortia etc.) As is 

the case of the members of Pro5, these generally operate on a 'not for profit' trading model for public sector 

organisations (the scope of which may itself be defined in legislation such as the Local Authorities (Goods 

and Services) Act 1970, among others) - and as such are aligned to what Ofgem describe as the "customer 

agent" or "customer sales agent" model. As ‘not for profit’ organisations operating on a cost recovery model, 

we would also be concerned that the cost of accreditation and compliance should not be a barrier to 

adoption of the scheme and Codes. 

 

In relation to Questions 16 and 17, we believe it is essential that TPIs  

• disclose to the customer their full remuneration including fees payable by suppliers to access TPI 

systems, how the fees are determined, and the mechanism for recovery in such a way that the 

service cost can be quantified (i.e. not expressed as a share of “savings”).  

• Suppliers are authorised to disclose commissions paid to TPIs in respect of a customer’s contract 

either by way of a statement or by disclosure through invoices 

• disclose whether they are working as an agent of one or more suppliers and whether the 

fees/remuneration vary by supplier 

• confirm whether they have any links or associations with particular suppliers, or are able to engage 

with all suppliers 

• provide accurate information in relation both to the service provided, and to offers/proposals from 

suppliers i.e. that they do not make misleading claims 

• ensure customers have an understanding of the offers being presented to them, that the offers are 

appropriate to the customer, and the customer has been made aware of any particular risks to which 

they would be exposed  

We trust you have found our comments helpful but, should you wish to clarify any point or require further 

information, please do not hesitate to contact us.  

 

Yours sincerely 

 

Interim Commercial Manager 

On behalf of Director, ESPO 


