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Subject: Guidance on the Third Party Access regulatory regime for 

gas storage facilities in Great Britain. 

 

 

By means of this non confidential letter eni is pleased to reply to your 

consultation on guidance on the Third Party Access regulatory regime for 

gas storage facilities. 

We welcome this consultation because we believe that it‟s important to 

define a clear framework in which market operators could operate. 

About the questions presented in the document, hereinafter you can find 

our position. 

Should you require any clarification or further information, please do not 

hesitate to contact us. 

 

Yours sincerely, 

 

 

gas & power division 

Piazzale Ezio Vanoni 1 

20097 San Donato Milanese 

Tel. +39 02.520.1 

www.eni.it 
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eni’s response: 

 

CHAPTER: Three 

Question 1: Should pivotal gas volume be used when assessing SMP? If 

no, please explain why.  

Question 2: Is the proposed figure of ten per cent of pivotal gas volume an 

appropriate threshold for defining SMP? If no, what is an appropriate 

threshold?  

Question 3: Is it appropriate to also consider market outcomes to assess 

whether a market player may have SMP at lower levels of pivotality?  

Question 4: Are there any additional factors that should be used when 

considering if a market participant has SMP? 

The section about the Third Party Access to Storage Facilities of the 

Interpretative Note on Directive 2009/73/EC says: “Article 15 of the Gas 

Directive requires SSOs which are part of a vertically integrated undertaking 

to be legally and functionally unbundled from other activities not related to 

transmission, distribution, and storage”. 

Coherently with this provision, within the 3rd March 2011 SSOs of facilities 

not exempted from TPA have to be legally and functionally unbundled. This 

means that a vertical integrated company will not control SSO operational 

activities.  

For this reason we are strongly against this proposal that appears an 

unnecessary additional regulation in an already highly competitive natural 

gas market, and moreover with the implementation of the new European 

regulation for storage.   

Believing in the importance to not create redundant regulation, we think 

that your proposal about the significant market power (SMP) perhaps may 

be discussed  only with reference to the process to grant an exemption from 

TPA,  as a  test to evaluate the viability of exemptions. 

Given the expressed adversity to the proposal, hereinafter we present some 

considerations concerning the consultation document. 
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In eni‟s view, the information included is insufficient to allow us to provide 

detailed comment on whether the use pivotal gas volume as one of the SMP 

assessment criteria is appropriate. 

In particular, it does not provide enough details on how the pivotal indicator 

would be calculated: for example, although the document focuses on 

storage, it seems that the pivotality should be referred to the overall 

position of each market player (including SSO) on the whole gas market. 

Furthermore it‟s absolutely unclear how this mechanism works in case of 

joint ventures in storage facilities. 

In our experience, pivotality is one technique used to assess market power 

in the power sector, not in the gas sector. Further the EU sectoral inquiry 

report while using pivotality in its analysis of power markets, did not 

provide pivotality analysis in relation to the gas market.  In this context, we 

note that it is relatively easy to conduct pivotal analysis  in respect of the 

power market as  

- delivery in one time period does not typically affect delivery in 

another time period, so time periods can be considered 

independently, and 

- declared available capacity is in general a good estimate of potential 

supplies, which allows a straightforward, robust calculation of 

pivotality (which does not  exist in the gas market). 

 

Regardless of the calculation method, we do not really understand why this 

kind of analysis should be taken into account to discriminate among SSO‟s. 

We believe that it‟s no use introducing any asymmetric regulation on 

storage operators and, for this reason, we do not support this proposal. 

Further, we would like to underline that such a proposal entails a different 

and asymmetric treatment for market operators, whose introduction would 

go beyond the scope of Ofgem. 

About the time spread, the document says that time periods should be 

considered independently. Ofgem‟s guidance states that a market player is 

“pivotal” if their index is greater than 10% of the demand for the relevant 

period. With this provision a market player could be evaluated as with SMP  

even if he is pivotal in the coldest month, quarter or season (when supply 

constraints are most likely to apply). In our opinion different time periods 
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should be analysed in aggregated way, because it is the persistence of SMP 

the element to be avoid. 

Determining the achievement of the threshold level it has to be considered 

not the normal level of use but the maximum level; because in a rational 

model  an eventual pivotal strategy of a single player trying to influence the 

market, would cause the reaction of all the available flexible resources and 

not only to the ones utilized in a normal or historical context. 

About the proposed figure of 10% of pivotal gas volume we would like to 

know why Ofgem decides to adopt a different level from that fixed in the 

antitrust procedure. In our opinion this threshold should be fixed at an 

higher level for the follow reasons. The achievement of this level could be 

determined by exogenous and  temporary elements out of the control of the 

market operator. Further, in the Winter Supply Outlook 2010-2011 

ENTSOG, assessing the flexibility of the  system under severe conditions 

(reference is made to the 1-in-20 climatic conditions coming from the future 

Regulation concerning measures to safeguard security of gas supply), 

affirms that for a high daily demand in January 2011 the level of remaining 

flexibility in UK is 24%. Coherently with these assumptions, it‟s our opinion 

that the threshold of 10% should be raised up at least at 25%. 

Regarding the other structural factors that could be considered to determine 

the SMP, we understand your purpose to cover a bigger as possible 

spectrum of cases, but we believe that the definition of other elements 

could reduce the benefits related to the individuation of a threshold value. 

In our opinion it‟s crucial for the development of the market to define clear 

rules for market operators. Therefore of the list detailed in paragraph 3.26 

of the document only the market player‟s position across all related markets 

should be considered in determining the existence of a SMP with lower 

volumes of pivotal gas. 
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CHAPTER: Four  

Question 1: What factors should be taken into consideration when defining 

the maximum capacity of a group of facilities?  

Question 2: What concerns, if any, do market participants have with 

Ofgem's preliminary views on capacity allocation? What concerns, if any, do 

storage users have with the use of allocation mechanisms other than 

auctions to allocate capacity, particularly standard services?  

Question 3: Does the use of auctions provide market participants with 

sufficient safeguards that any market player with SMP will provide standard 

services to the market on a non discriminatory basis? What other 

measures/safeguards in relation to how any market player with SMP 

allocates capacity could be considered?  

Question 4: Do market participants consider that the prevailing anti 

hoarding arrangements currently in place at GB storage facilities that are 

subject to the TPA regime are appropriate and compatible with the 

requirements of the Gas Regulation? If no, please explain why.  

Question 5: Do market participants consider that the mix of interruptible 

and firm storage services is appropriate and compatible with the 

requirements of the Gas Regulation? If no, please explain why.  

Question 6: Do market participants consider that the existing 

arrangements for the secondary trading of storage capacity are appropriate 

and compatible with the requirements of the Gas Regulation? If no, please 

explain why. 

Answering to these questions we refer specifically to allocation mechanism 

for available storage capacity; we do not refer to allocation deriving from 

exemption or procedures for new investments.  

We don‟t believe that auctions are the only mechanism to sell standard 

products reaching the goals of transparent and not discriminatory allocation 

procedures as prescribed from Third Energy Package. We think that the 

imposition of auctions as CAM for storage facilities is out of step with 

commercial reality and could create an unnecessary barrier to investment. 

In our opinion essential elements are the fact that the allocation starts with 

an open subscription period and that the SSO provides all the necessary 

information for the shippers clearly and in time, maybe through a platform 
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in which should be sold both the primary and the secondary short term 

capacity. We believe that auctions are necessary to grant the transparency 

of the process and to send a clear economic signal to the market only in 

case that the open subscription period has revealed congestion. 

Regarding the reserve price of the auction, we don‟t understand the Ofgem 

necessity to regulate this aspect given that: 

- the Third Package doesn‟t require any provision in this field, and 

- the Britain gas market is a competitive market. 

Further we believe that if Ofgem decide to implement this proposal with 

reference of the new storage facilities this provision will have a dramatic 

effect on the investment in gas infrastructure. 

In any cases, it‟s our opinion that the relevant marginal cost isn‟t an 

appropriate reference. In the case that all the capacity is sold at this price 

the SSO wouldn‟t be able to cover its costs. In order to underpin the 

investments and grand the correct profitability of the storage activity, we 

think that the reserve price should be fixed in order to cover all the costs of 

the storage activity (not only marginal costs) included a minimum level of 

remuneration for the invested capital. 
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CHAPTER: Five  

Question 1: What levels of consultation should SSOs undertake when 

developing main commercial conditions for the first time and when 

proposing amendments to the standard terms and conditions? 

Question 2: Are there aspects of an SSO„s main commercial conditions 

where small changes are likely to have a significant impact on system 

users?  

Question 3: Should SSOs be expected to formally consult or test the 

market before changing existing services or offering any new services to the 

market? If no, please explain why.  

Question 4: Should SSOs be expected to offer a minimum threshold of 

capacity on a short term basis? How should SSOs determine the minimum 

proportion of capacity that should be sold on a short term basis?  

Question 5: Should SSOs be expected to offer bundled capacity as part of 

their “standard services”? Should SSOs be expected to also offer unbundled 

capacity as part of their “standard services”? Please explain your views. 

In our opinion when a SSO amending/developing its main commercial 

conditions, it would be open a consultation to all the market participants. To 

give the elements to participate at the higher number of shipper, the notice 

of the consultation should be published not only to the SSO website but also 

to an appropriate institutional website (Ofgem or DECC – coherently with 

the creation of licence system for SSO). The duration of the consultation 

should be coherent with the significance of the proposed changes and it 

should last at least 4 weeks. 


