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Dear Urszula, 
 
Community Energy Saving Programme (CESP) 2009-2012 Generator and Supplier 
Guidance 
 
Thank you for giving SSE the opportunity to comment on the above consultation. 
 
Overall we are supportive of Ofgem’s proposals and hope that the suggestions in the 
attached paper will help reach the stated intentions. You will find our detailed answers to each 
question in the enclosed annex. 
 
If you have any questions regarding the content in the meantime, please feel free to contact 
me. 
 
Yours sincerely 
 
 
 
 
Katherine Marshall 
 
Regulation Manager 
 

 
 
 
 
 
 
 
 



 

 

 
ANNEX 
 
CHAPTER: Three  
 
Question 1: Comments are invited on whether our proposed requirements (which are 
similar to those in CERT) in relation to assessing whether an action can be considered 
a qualifying action are appropriate for the administration of the CESP.  
 
We agree that the process for approving qualifying actions is generally suitable. However 
there are a couple of specific points that we believe should be reconsidered. First, under 
paragraph 3.23, for micro generation, Ofgem state that to avoid double counting we must 
monitor the recipient post install to see if they have received a grant from a government 
source. We do not agree that before and after monitoring is required. If we receive an 
assurance from a customer that they will not be claiming any other grant, then we cannot be 
held responsible if the measure is then double funded by an action of that recipient. We would 
have no viable way in which to retrieve the money / measure.   
 
Second, for fuel switching we do not believe there is a need to monitor 1% of recipients. We 
believe that customers living on the lowest 10% of incomes are unlikely to be able to 
undertake fuel switching without financial assistance therefore we do not see the need to 
undertake this monitoring. 
 
Question 2: Do we need to consider any additional safeguards to those proposed for 
CERT for the provision of the HEA to the consumers with the lowest income decile? 
 
We do not believe that an additional safeguard is required.  
 
Question 3: We welcome comments on whether the proposal for evaluating a reduction 
in carbon emission for solid wall insulation on a per installation basis will simplify 
reporting.  
 
We believe this should be scored as per CERT. Any adjustment to carbon scoring should take 
place post 2012 if required. Working on a per installation basis will add to the complication of 
reporting and possibly have the effect of individualising every install we carry out. We believe 
that by adopting the way of working as per CERT a suitable avenue for reporting and a 
reduction in complexity to an appropriate level will be achieved. Should Ofgem have concerns 
about the carbon savings from solid wall installs then we believe this should be looked at 
through the course of CESP. 
 
Question 4: Comments are invited on whether the proposal for removing the 
disaggregation by fuel type across boilers and controls will simplify reporting.  
 
We believe this will simplify reporting, but as we know the fuel type and the measures are 
restricted to heating type measures, we think they should be credited against fuel type. We 
believe this to be beneficial to those who are considering undertaking work in electrically 
heated properties, particularly flat style. 
 
Question 5: Respondents are invited to comment on our proposal for managing the 
issue of the double counting of measures between the CERT and CESP.  
 
We will take responsibility for managing our suppliers’ and our own intra company CERT / 
CESP crossover. We recognise however, that there could be circumstances where different 
suppliers could be cross claiming CERT and CESP measures and we agree that there needs 
to be a process to identify and then resolve such issues, including which party is entitled to 
claim the measure. Under CERT there is already a mediated process to resolve similar issues 
and we suggest that Ofgem explore adopting this model for CESP / CERT double counting.   
 



 

 

Whilst we agree with Ofgem’s proposal to compare the data provided to HEED with the data 
provided by the energy companies under CESP, Ofgem must recognise that the reliability of 
HEED is as yet unknown and there is uncertainty regarding the robustness of the data that 
will be provided. We will work with Ofgem, EST and other parties to resolve these issues as 
part of our commitment to the voluntary agreement. 
 
General Comments on Chapter 3 
 
Overall, we are disappointed with the restrictive list of technology available. We feel that we 
do not have the opportunity to try out new technology to the detriment of innovation. 
 
We are disappointed that a number of measures appear in the illustrative mix which then is 
not backed up by a carbon score and we will be expected to provide evidence of carbon 
savings on a pre and post assessment. This is an additional cost with no obvious way of 
retrieving it through a carbon mechanism. 
 
We are also eager to find out what Ofgem will regard as a penalty. 
 
CHAPTER: Four  
 
Question 1: Comments are invited on whether the scheme submission process (which 
is similar to that in CERT) is appropriate for CESP.  
 
We are comfortable with the speed of approval as long as Ofgem are confident they can meet 
this deadline. We are concerned that current resources at Ofgem may not allow this to 
happen.  
 
We will need clarification whether schemes can be resubmitted as measures may be added 
into a programme at a later date.  
 
With regard to paragraph 4.12 section D we will only be supporting properly installed 
measures as there are a number of risks for SSE if this is not the case e.g. reputational, 
litigation in the case of a poorly installed measure etc 
 
 
CHAPTER: Five  
 
Question 1: We welcome comments on whether suppliers and generators intend to use 
an area based approach when setting up and delivering their schemes.  
 
Yes, we intend to use an area based approach. 
 
Question 2: Comments are invited on whether a complete reconciliation by October 
2011 would help suppliers and generators monitor their compliance with the 
obligation.  
 
We will monitor this internally. Any compulsory banking could get in the way of managed 
activity. We feel that it would be better to leave this for the suppliers and generators to decide 
when they wish to bank or reconcile and it may also the ability to move measures between 
CERT and CESP.  
 
Question 3: We welcome views on what type of information stakeholders would like to 
see in the assessment of the effectiveness of CESP.  
 
We understand that there may be significant interest in CESP from a number of stakeholders. 
However we would ask Ofgem to bear in mind that the reporting requirements for CESP are 
likely to be fairly extensive and so any additional reporting may prove burdensome.  
 



 

 

 
Question 4: We welcome views on whether the proposed processes (which are similar 
to those in CERT) in relation to submitting completed schemes are appropriate for the 
use in CESP.  
 
We are in general agreement with this approach. 
 
General Comments on Chapter 5 
 
For transferring information we would urge Ofgem to look at the use of a File Transfer 
Protocol web based system or the use of secure data transfer. 
 
 
CHAPTER: Six  
 
Question 1: We welcome views on whether the frequency of regular reporting as well 
as the amount of information requested by Ofgem are appropriate for the energy 
companies to take account of the relevant bonuses.  
 
We are comfortable with the table provided by Ofgem. We would like some clarity on whether 
Ofgem intend to use the savings including or excluding bonuses. We would obviously be 
looking to calculate our own bonuses to make sure we are on course to meet our target. If 
Ofgem want scores with bonus to be reported we believe it would have to be on the basis of 
the supplier’s or generator’s own calculated bonus.  
 
SSE believes that one week’s offsetting with CERT requirements would be very useful and 
help administrative requirements to be met more easily.  
 
Question 2: Comments are invited on whether half-yearly reports on the suppliers’ and 
generators’ progress against the overall target would be welcome and what type of 
information stakeholders would like to see in these reports.  
 
We would have no issues in providing these, but would reiterate that further requirements in 
reporting may prove burdensome so ask that this issue is treated with care.  
 
Question 3: Comments are invited on whether Ofgem’s auditing suggestions are 
appropriate and whether they will address compliance and double counting issues.  
 
We are satisfied with Ofgem’s suggestions. 
 
General Comments on Chapter 6 
 
We recognise paragraph 6.13, the double counting of measures between CERT and CESP,  
as a risk and would suggest that any risk assessment take into account the safeguards that 
suppliers have put in place to distinguish the work. The issue of increased compliance 
monitoring should be supplier specific based on the controls put in place and not be a blanket 
one size fits all approach. 
 
 
CHAPTER: Seven  
 
Question 1: We welcome views on whether the CERT monitoring requirements are 
appropriate for use in the CESP.  
 
We believe that the monitoring arrangements are generally appropriate. 
 
General Comments on Chapter 7 
 



 

 

 
We recognise that two monitoring within two months is desirable but there may be practical 
reasons why this may not take place. E.g. the cost of sending monitoring agents out  
on such a regular basis.  
 
CHPQA as a requirement for CHP installs may not work if the certificate is not issued until the 
end of the CHP program. We may have had homes in the CESP area connected but a final 
certificate not issued. We’d ask that alternatives could be looked at.  
 
 


