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Dear Claire

URGENT METERING SERVICES

Thank you for your letter of 6 December 2002 and for the opportunity to comment on the
draft “Urgent Metering Services (UMetS)” document.  Please note that I am providing this
response on behalf of both Northern Electric Distribution Ltd (NEDL) and Yorkshire
Electricity Distribution plc (YEDL).

Whilst we note that Ofgem have not yet published the promised clarification of their
interpretation of the SLC 36B obligation, we would strongly reaffirm our own view on this
that has previously been expressed by Peter Newman as a member of the Emergency
Services Expert Group.  We do not believe that SLC 36B requires a distributor
automatically to provide emergency metering services: the licence obligation is to offer
terms on request and, if such terms are declined, there is no further obligation.  The need
for a prior agreement is important, not least because DNOs have no direct rights of
access to meters, even in emergency situations – such rights belong to suppliers but can
be conferred by them on their appointed agents.

It is questionable, also, whether even the obligation to offer terms should apply in
situations where an alternative MAM has been appointed.  We believe that the list of
activities in SLC 36B paragraph 1(b) describes the components of a single service (MAM)
rather than separate services which can be taken selectively.  Hence we believe that a
“non-host DNO” appointed as MAM should pick up responsibility for all these elements
and should not be allowed to “cherry-pick”.  By the same token, we believe that suppliers
should bear an obligation to procure MAM services on a “24 hours a day” basis.  We do
not believe that different MAMs can be appointed to cover different time periods: this
would merely exacerbate the existing difficulty that arises from the uncertainty over
ownership of, and responsibility for, the metering installation (ie cables, switches etc as
well as the meter), and consequential loss of clarity in respect of safety and legal liability
issues, where a “non-host DNO” is appointed as MAM.



Having said this, I should like to emphasise that NEDL and YEDL always attend site
when calls received at their respective Safety and Faults Information Centres (SFICs)
either do not enable SFIC staff to identify the nature of the fault, or else give rise to safety
concerns associated with suspected meter faults.  We would propose to continue to do
this, subject to provision of a suitable mechanism for cost recovery where metering
problems are ultimately confirmed and we are not the MAM.  It should be borne in mind in
this connection that, under the new Electricity Safety, Quality and Continuity Regulations
(ESQCR), electrical safety is not the concern of DNOs alone.  Regulation 24 says that a
distributor or meter operator must ensure that each item of his equipment on a customer’s
premises is suitable for its purpose and installed and, as far as reasonably practicable,
maintained so as to prevent danger.  Ultimately it is a supplier’s responsibility, under the
Electricity Act, to keep any meter provided by him to any customer in proper order at his
own expense.

Nevertheless, in the interests of customer service, both NEDL and YEDL would be willing
to enter voluntarily into a commercial agreement with all suppliers to use “reasonable
endeavours” to deal with metering problems encountered when following up “no supply”
calls received by their SFICs.  We would envisage defining a “base” service involving
replacement, on a “reasonable endeavours” basis, with a standard credit meter in all
cases.  We would be prepared to offer this to all suppliers operating within our distribution
services areas, on an “excluded service” basis, and the terms on which such a service
would be provided could most readily be included as an addendum to the DUoSA.
Provision of anything above the “base” service would be entirely at our own discretion
and subject to commercial agreement, since it would be unreasonable, for example, to
expect us as DNOs to be au fait with all the currently-emerging metering technologies
(especially those associated with prepayment) that are available to suppliers.

Whilst we agree that a single visit to remedy a fault is desirable, we would stress that this
is impossible to guarantee – hence our emphasis on “reasonable endeavours”.  It is
entirely possible to conceive of circumstances in which the only proper (ie safe) way to
deal with a meter fault might be to de-energise the supply – for example, a “no supply”
caused by a meter fault might be the first manifestation of a customer’s overloading or
misusing his supply installation: Regulation 26(3) of the ESQCR would require a DNO to
de-energise immediately (ie without the notice specified for non-safety critical situations) if
this could be justified on safety grounds.  Re-energisation would then take place only
when the stipulated remedial measures had been taken by the consumer to the DNO’s
satisfaction.  In such a situation, the relevant MAM would be able to rectify the meter fault
himself as part of this remedial process.

In addition, we believe that the MAM should be responsible for follow-up inspections and
monitoring of metering equipment and tails where a safety notice in respect of such
equipment has been issued under Regulation 26(1) of the ESQCR.  Even if a DNO were
able to restore supply immediately following a meter fault caused by overload, there
should be no expectation on the customer’s part that the emergency repair would result in
additional supply capacity being available.  If the customer should balk at seeking a
requisite increase in supply capacity from the DNO, we believe that the supplier and/or
MAM should have responsibility for persuading him to do so.

We would make the following additional points with regard to the draft UmetS document:



� Consideration will need to be given to the document’s applicability to “inset” networks;
� In the absence of an obligation to provide emergency services, we do not believe that

any form of accreditation should be necessary for DNOs.  A DNO providing such
services voluntarily under a commercial agreement would be the agent of another
party, who would bear the responsibility to ensure that the work was done properly.

� The statement in Section 2 of the document that suppliers may pass on their
obligations under the Act to their metering agents or to a DNO should be amended to
avoid any inference that responsibilities can be abrogated by suppliers – they can
contract for the provision of services to meet their obligations, but cannot avoid
responsibility for delivery of those obligations.

I hope that you will find these comments helpful in progressing this important matter to a
satisfactory conclusion.  If you would like to discuss any of the points made in this letter,
please do not hesitate to contact me on the telephone number at the head of this letter.

Yours sincerely

TONY SHARP
Regulation Manager


