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Consultation on Capacity Market Rules 
change proposals  

22 October 2020 

 

About Energy UK 

 

Energy UK is the trade association for the GB energy industry with a membership of over 100 

suppliers, generators, and stakeholders with a business interest in the production and supply of 

electricity and gas for domestic and business consumers. Our membership encompasses the truly 

diverse nature of the UK’s energy industry – from established FTSE 100 companies right through to 

new, growing suppliers and generators, which now make up over half of our membership. 

 
Our members turn renewable energy sources as well as nuclear, gas and coal into electricity for over 

27 million homes and every business in Britain. Over 730,000 people in every corner of the country 

rely on the sector for their jobs, with many of our members providing lifelong employment as well as 

quality apprenticeships and training for those starting their careers. Annually, the energy industry 

invests over £11bn, delivers £88bn in economic activity through its supply chain and interaction with 

other sectors, and pays £6bn in tax to HMT. 

 

 

Question 1: Do you agree with our suggestion to allow changes to a Generating CMUs 

configuration between Prequalification and delivery? Do you think that a similar amount of 

flexibility should be provided to Generating CMUs during Delivery Years?  

 

As a matter of principle, Energy UK believes that the capacity provider should be able to change a 

Generating CMUs configuration between prequalification and delivery.  

 
We agree with Ofgem that at prequalification stage, there should be a commitment to a de-rated 
capacity to be delivered. Should an applicant’s new capacity exceed the de-rating factor, they should 
not get paid for that additional revenue. Therefore, although technology should be declared along with 
its capacity at prequalification stage, we see no reason as to why the technology should not be able to 
change, so long as the de-rated capacity committed to is still met and the issues highlighted in Q3 are 
addressed. The  new technology will need to be declared to ensure that there is sufficient de-rated 
capacity in the CMU’s new configuration to allow the original capacity obligation to be achieved. A new 
declaration under 3.4.7 (Low Carbon Exclusion) will also need to be made. Further, we believe it 
should also be allowed in delivery year. 

 

 

Question 2: Do you have any views on the suggested level of assurance that should be 

necessary for CMUs who would undergo changes of components?  

 

It seems unnecessary to require further levels of assurance if components are changed apart from 

those listed in Q3. So long as the new technology is confirmed along with a sufficient de-rated 

capacity, and can deliver the obligation committed to at prequalification then we see no reason for any 

further assurances beyond what would normally be expected. We seek clarification on how Ofgem 

assure that the de-rated capacity is met. Energy UK believes this should align with secondary trading 

requirements as much as possible 

 

 

Question 3: Are you aware of any unintended consequences introduced by our proposals on 

Rule 4.4.4, including any other Rules which may need amendment to avoid conflict?  

 

We believe that the Satisfactory Performance Day (SPD) requirements would need to be considered if 

a component is changed within the Delivery Year. We support Ofgem’s suggestion that the SPDs 

would need to be completed afresh with the new configuration.  
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Ofgem will need to consider the Metering Test Certificate for component changes within Delivery Year. 

The Certificate is at CMU level, therefore a component change would invalidate the meter test 

certificate. We would suggest that the rules are amended such that meter test certificates are issued 

at a component level. This will aid the flexibility for this process to work effectively. Any new 

components would need to be tested before they could form part of the CMU  

 

 

Question 4: Should there be a limit of the number of times a CMU undergoes a change of 

component(s), and the number of components that can be changed? If so, how many and why?  

 

We see no reason as to why there should be a limit on the number of times a CMU can undergo a 

change of component(s). This is a purely commercial decision, and so long as the agreed de-rated 

capacity can still be met and delivered, component change should be allowed to happen as many 

times as is deemed fit by the provider.  

 

Furthermore, we would deem it inappropriate for Ofgem to restrict commercial decisions of this type. 

Making your unit commercially optimal would likely result in more cost-effective options (apparent from 

the prevailing market conditions) resulting in a better outcome for the consumer. 

 

 

Question 5: Should there be a point in the lead up to delivery, after which changes in 

components should not be permitted? If so, when and why? 

 

So long as the de-rated capacity and obligations can be met in line with its delivery date, we see no 

reason as to why this cannot change up to delivery date and even within the delivery year.  

 

 

Question 6: Are you aware of any Rules which may need to be changed to ensure that the 

principle of ‘evergreen’ Prequalification can be implemented?  

 

We have no comment on this at this time. 

 

 

Question 7: Is there any information provided during Prequalification which would prevent this 

from being an effective change? 

 

We are unaware of any information provided during prequalification that would prevent this change. 

However, the 24 months historic data needs to be considered if SPD data is not used. We would like 

to highlight that if evergreen applications are a real ambition of Ofgem’s, then to fully enable this 

Ofgem and BEIS need to ensure that any changes to the Rules are clearly signposted, brought into 

force and appropriate guidance provided well-ahead of prequalification opening.  

 

Although we can understand issues of bringing into force and providing consolidated Rules in 2019, in 

the context of the CM suspension, and in 2020, in the context of Clean Energy Package 

implementation and COVID-19, we would like to emphasise that for prequalification purposes this 

created unacceptable risk to our members. We would welcome a commitment from Ofgem to provide 

consolidated Rules and guidance on any changes at least three weeks prior to prequalification window 

opening. 

 

 

Question 8: Do you have any feedback on the proposal to look at reforming the method by 

which exhibits are submitted and signed?  

 

Energy UK supports the proposed changes to submitting and signing exhibits.  
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As a matter of principle, Energy UK has long argued that delivery partners should provide confidence 

to capacity providers that electronic signatures would be accepted. This is consistent with advice 

provided by the Law Commission regarding their legality1. 

 

We would also like to highlight that we see no reason as to why requirements for an electronic 

signature should be overly prescriptive, so long as a suitable one is provided. We would not deem it 

suitable for needless requirements, such as specific format, or using certain software. A regulatory 

approach like this would continue to create convoluted and unnecessarily onerous Rules. 

Consideration should be given to how legal owners who are not the Applicant would be able to sign 

the declarations if these are generated and stored within the portal. It would be inefficient to expect the 

legal owners in this instance to have EMR user portal access 

 

 

Question 9: Do you know of a reason to maintain the requirement to provide Exhibits annually? 

 
No. Energy UK strongly believe that providing annual exhibits (with new signatures) is a barrier for 
customer-owned assets participating in the CM. We do not see the need for this to be required 
annually. This issue is especially challenging for large companies with assets, as these still require 
Directors signatures of the PLC, which is over the top. 
 

New exhibits with signatures should only be needed if there is a material change. 

 

 

Question 10: Do you agree with our proposal to remove the Previous Settlement Period 

Performance requirement in cases where Applicants are prequalifying a CMUs, which has 

previously delivered upon its Capacity Market Agreement obligations in the previous two 

Delivery Years?  

 

We agree with the proposal to allow Prequalification based on prior years SPDs. This requirement 

should be optional as there may be a need for a CMU to seek a lower obligation than in prior years if 

using historic performance. 

 

 

Question 11: Do you see any unintended consequences related to delivery assurance 

associated with our proposal?  

 

We have no comment on this at this time. 

 

 

Question 12: Should the Previous Settlement Period Performance requirement under Rule 

3.6A.1 also be removed for Interconnector CMUs? 

 

We have no comment on this at this time. 

 

 

Question 13: Is the proposal outlined in paragraphs 5.12.1 to 5.12.4 appropriate – do you think 

any amendments should be made?  

 

We have no comment on this at this time. 

 

 

Question 14: Do you agree with our proposal to clarify who should make an associated 

planning declaration when the Despatch Controller and legal owner are separate companies?  

 

Energy UK has no specific views on this, but do deem the proposals sensible. We also welcome the 

option to defer the supplying of relevant planning consents until 22 days prior to the auction. 

                                                      
1 https://www.lawcom.gov.uk/electronic-signatures-are-valid-say-governments-legal-experts/ 
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Question 15: Do you have any views on our proposal to clarify the Rules when the RPC states 

the maximum output of the New Build CMU is smaller than the Connection Capacity? 

 

Energy UK deem it unnecessary to add further complexities to providing clarity of when the RPC is 

less than that of the connection capacity. Members have experienced issues in the past where the 

RPC has been smaller than that of the connection capacity on the agreement. In this circumstance, 

we would appreciate Ofgem offering guidance to the Delivery Body to accept an explanation by the 

capacity provider in these circumstances to satisfy their application review. 

 

 

Question 16: Do you have any comments on our proposals to add the information outlined in 

paragraphs 6.5.1 to 6.5.7, paragraph 6.6, 6.9.4, along with the CP2701 and 271 proposals to the 

CMR?  

 

As part of this the DB should move away from excel and create one database containing all results.  

Currently the registers are one per auction year, T1 & T4, with different layout etc. which makes it 

difficult to build a system to extract the data.   

 

 

Question 17: Do you have a view on our proposal outlined in paragraph 6.18, to record the new 

CMR information items additions proposed for capacity providers who hold valid capacity 

agreements, where the information has already been collected at the time of application? 

 

We have no comment on this at this time. 

 

 

Question 18: Do you agree with our proposal, outlined in paragraph 7.9, to remove progress 

reports and corresponding ITE assessments for the scenarios detailed, and replace with an 

alternative reporting milestone?  

 

Energy UK supports this proposal. We would like clarification on the depth of review carried out by the 

Delivery Body. We have heard mixed experiences of ITE’s depth of report, and therefore, we do not 

understand precisely what the Delivery Body reviews in ITE reports.  

 

If this is merely a superficial review to check that an ITE report has been carried out, then Energy UK 

questions the necessity for an ITE report. Many members of Energy UK perceive ITE reports to be 

needless and overburdensome for what they are used for. The associated data provided in an ITE 

report is typically available elsewhere without the expense or effort associated with an ITE report. We 

encourage Ofgem to go further and assess whether this requirement is necessary, particularly in the 

context of BEIS’s commitment in its Five-Year-Review to simplify the Rules and reduce unnecessary 

burden. 

 

In the context of the above, we believe that it would be suitable to replace this ITE report with a simple 

endorsement and approval of accuracy by the directors. We welcome the removal or ITE reports that 

are costly (especially for smaller assets) and appear to drive no action/response from the Delivery 

Body hence supporting they are not value adding. 

 

 

Question 19: Do you have any views on the timing of the proposed new reporting milestone?  

 

The suggested date seems appropriate to help inform procurement needs for the T-1 auction. 

 

 

Question 20: Do you have a view on whether the new reporting milestone should be 

implemented with a corresponding termination event? Should the proposed reporting 

milestone have to be validated by an ITE?  
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Currently, failure to submit a report or submitting one in the wrong format carries no consequence, 

other than the failure is noted.  

 

There should be an independent check as to whether progress on a multi-year agreement is on track 

and a consequence if not submitted. There should be a distinction between failure to submit a report 

(which should carry a consequence) and not submitting one in the correct format (for example the 

signature not being in the correct format - which should not). 

 

 

Question 21: Do you have a view on what information should be included as part of any update 

given to the Delivery Body in relation to the proposed reporting milestone?  

 

It should cover the items set out in 12.2.1 (ca) but see the response to Question 22. If a project is not 

going to meet the SCM, there should be the ability to state this and to also state when (by the Long 

Stop Date) the project is expected to be Operational. 

 

 

Question 22: Is the current definition of “material change” clear enough – do you have any 

suggestions on how it could be amended/clarified?  

 

From a capacity market point of view, notifying if a new date is two months earlier than that that set 

out in the construction report doesn’t add anything other than knowing that the CMU will more likely be 

Operational by the start of the Delivery Year.  

 

Requiring a notification if the CMU will be more than 2 months late currently may incentivise the start 

of the Delivery Year date to be entered into the Construction Plan to avoid having to provide an ITE 

report if delayed.  

 

Under this new proposal, it would be more useful if the update under 12.2.1 (a) only required an 

explanation if the CMU is not expected to meet the SCM and if so, the expected date when the SCM 

will be met. This would need to be accompanied with an explanation as to the cause of the delay. 

 

 

Question 23: Should the proposed amendments to reporting requirements be applied to all 

capacity providers who hold Capacity Agreements that have not expired or been terminated 

when these Rules changes come into force? 

 

Yes – there is no need to continue with this requirement on those that already hold capacity 

agreements when it is recognised by Ofgem that they are an administrative and costly burden. 

 

 

Question 24: Do you believe it is appropriate to amend the Rules to mandate the Delivery Body 

to send a formal notice to an Applicant, as well as an update to the CMR, when their 

corresponding Prequalification Status changes from ‘Conditionally Prequalified’ to ‘Not 

Prequalified’?  

 

We deem this suitable, however, we would like to raise our concerns regarding the widely used 

Egress system by the ESO. Although we acknowledge the necessity for a secure communication 

medium, Egress is difficult and incompatible with a number of capacity providers IT devices. We would 

like to see Ofgem instruct the Delivery Body to only communicate with the capacity provider via email 

or the portal, as required. 

 

 

Question 25: Are there any other changes that should be proposed relating to the notice(s) 

issued by the Delivery Body to an Applicant? 

 

We have no comment on this at this time. 
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Question 26: Do you agree with our proposal to include Category 2 and 4 intertrips as Relevant 

Balancing Services in Schedule 4?  

 

Energy UK agrees with this proposal. 

 

 

Question 27: Do you believe Category 3 intertrips should be included as a Relevant Balancing 

Service in Schedule 4?  

 

This should not be included. This has been agreed with the customer and therefore the customer has 

factored this into decision to enter the CM already. 

 

 

Question 28: Do you think that the Relevant Balancing Services list in Schedule 4 should be 

updated to include the Trans European Replacement Reserve Exchange? 

 

Energy UK has no views on including TERRE at this time in consideration of the ESO’s recent 

announcement that it is unlikely that it will be able to go-live with Project TERRE prior to the 31st 

December 2020. Further, it seems unlikely, following the European Commission’s communique of July 

2020 that GB will be able to use the LIBRE platform.  

 

These developments, and those unexpected over the COVID-19 period, has highlighted that it may be 

more suitable to form a more enduring and solution than updating the Relevant Balancing Services 

(RBS) list. We would also encourage clarity on whether localized DNO services will be included in the 

RBS list. Therefore, we encourage Ofgem to adopt a simple definition that encompasses the exclusion 

of DNO/ESO instructions, but not those that are voluntary (such as an ancillary service that has been 

tendered for and a contract awarded). 

 

This would form a solution that will be resilient to the expected changes forthcoming from the ESO. 

Dynamic Containment and ODFM need to be included as soon as possible. 
 
 
 
 
 
 
 
Should you have any questions regarding the above response, please do not hesitate to get in touch. 
 

Joe Underwood      
Policy Manager 
Energy UK 
26 Finsbury Square 
London EC2A 1DS 
 
Tel: +44 20 7747 2942 
joseph.underwood@energy-uk.org.uk 
www.energy-uk.org.uk 
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